Хелуин e! Всички обичаме празниците, но знаем ли тяхната история?

Начална страница | Интересно | БГ училища | Хелуин e! Всички обичаме празниците, но знаем ли тяхната история?
image

Историята на един празник не е само интересен разказ, това е историята на един етнос- информация за бита, традициите и религията. Нестандартна и дори леко зловеща украса, костюми на чудовища, тикви, фенери и кошници с лакомства, изглежда много театрално за нас, съвременниците на този чудат празник – Хелоуин /Hellowen/.
За древните келти обаче този празник е имал друго значение и различен смисъл.
Най-ранното идентифициране на келтски племена датира от 750г. пр.н.е. Келтски племена имало по цяла Европа. Интересен факт е, че едно от тези племена се е заселило в Казанлъшката долина, където е създало свой център около село Тулово.
На келтите се приписва заслугата за строежа на първите укрепени градове в Европа – келтските “опиди”, както и изобретения като плуга и шпорите. Историците добавят и калайдисването като тяхно откритие. Както всички племена, така и келтите са били силно религиозни. Култът към умрелите и вярата в задгробния живот заема важно място в духовния им свят. От там идва и корена на днешният забавен празник Хелоуин. Древните келти посрещали своята Нова година Сауин /Samhain/ в края на октомври, 31-ви срещу 1 ноември. Те вярвали, че в ноща на празника, починалите през изминалата година навестяват техните земи в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят те се обличали и маскирали в страховити костюми от животински кожи, надявайки се да изплашат привиденията. Другият символ на празника – тиквеният фенер “Свещеният Джак “ /Jack-o’-Iantern/ има значително по-съвременна история. В миналото келтите са използвали ряпа и червено цвекло, но когато ирландските емигранти пристигнали в Америка те пренесли легендата и традициите за правенето на фенери за Хелоуин и бързо осъзнали, че тиквите са много по-големи и удобни за издълбаване. А защо на този празник децата обикалят с лакомства и се забавляват с “Trick or treating”? Това е вмъкнатата по-късно забавна част, която да присъедини и децата към този празник със страховити костюми и символи. Децата на БУЦ”Знание” научиха за историята на празника от учителката си по литература г-жа Ангелова и с радост се включиха във веселата част на празника с парад на интересни костюми и разбира се лакомства.

БУЦ”Знание” – 1(847) 858 9147
Aдреси:
БУ”Родна реч” 502 W Euclid Ave, Arlington Heights и
БУ”Родолюбие” 1352 S Cumberland Ave. , Park Ridge

 


НОВО! - ИСПАНСКИ КЛАС
За учениците на БУ”Родна реч” в Арлингтон Хайтс и всички деца от района, които не посещават училището-има класове по рисуване, математика, народни танци от 12;30 до 1:30рм, а сега  и
клас по испански - всяка събота от 8:30ам до 9:30 ам с испано говорящ учител. Тел. за записване- 1(847) 858 9147

Хелуин в БУ”Родолюбие”
27 октомври беше ден изпълнен с много положителни емоции  за децата от Подготвителната група на БУ ”Родолюбие” в Парк Ридж. Децата с много радост и вълнение описваха приказните герои и костюмчетата, с които бяха облечени- точно като истински артисти пресъздаваха героите си. С много желание направиха и тиквена апликация - символ  на празника.             
Децата и учителите на БУ ”Родолюбие” благодарят на Милена Байрактарова, Весела Петрова и Ирина Събева, които изненадаха децата с подаръци и почерпка за празника, което доприне за още по- весело настроение.
Цветанка Попова,
учителка на Подготвителната група в БУ”Родолюбие”
специално за в. „България СЕГА“

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7