Две български училища в Чикаго на всеобщ празник – „Розите на България“

Начална страница | Интересно | БГ училища | Две български училища в Чикаго на всеобщ празник – „Розите на България“
image

„Днес, събрани тук, пред паметника на светите братя Кирил и Методий, в двора на българския православен храм „Св. София”  в Чикаго, участвайки в прекрасната инициатива на образователното ни министерство ”Розите на България”, искаме да покажем, че  младите рози на България зад граница от двете български училища в Чикаго – „Света София”, и „Джон Атанасов” са  поливани с много обич към родното, обич, идваща от дълбините на душата българска и хващайки се на хорото, за пореден път ще се хванем за оная невидима нишка, която ни тегли към Майка България.”  Така започна обръщението си към всички присъстващи госпожа Виолета Петрова, заместник-директор в Българско училище „Джон Атанасов”
И продължи: „Ако с преминаването на Дунава, хан Аспарух написва първата страница на българската история, то с буквите, създадени от  Константин-Кирил Философ, се поставя началото на духовното ни просветление.   Народ, който бе извикан за живот и даде писменост на половин Европа, имаше и има какво да даде на света. Може ли да има по-незалязваща слава за ония, които преди единадесет века създадоха  АЗ, БУКИ, ВЕДИ, ГЛАГОЛИ...?
И казаха двамата равноапостоли: „Слепите ще прогледнат, глухите ще чуят буквеното слово. Затова слушайте всички славяни.”
И в ден като днешния нека си спомним светлото дело на славянските първоучители Кирил и Методий. Те са гениите записали знаменитото събитие в нашата бурна история, дали път на словото да пребъде  във времето. “Защото времето е такова – за да ни има и да се наричаме наследници на Великите Българи, и да ни е широко и уютно на душата понеже живеем тук! Е, заслушайте се… Чуйте си Коренът! Чуйте  си българската душа! Тя никога няма да ви подведе! Тя никога няма да ви излъже! Само притихнете… и слушайте… поразровете… и ще я чуете! Тя е Онова, което ви трепва, когато чуете звукът на българската каба-гайда, на кавала и тъпанът!  Тя е Онова, което запява отвътре, когато чуеш “Излел е Дельо хайдутин“, тя е онова божествено благоухание в долината на розите, превърнали във визитна картичка и символ на България. Розата е гордостта и славата на България. Благодарение на нея нашата страна е наричана “розова градина”, “страна на розите”... Децата на България, са нашето утре, те са Розите на България, чиито корени са там в земите между Дунава и Родопа планина, там в долината на Розите, в долината на тракийските царе. “Защото човекът има корен - онова нещо, което е памет за род и народ и в него е силата ни .Родният език, на който  децата ни проговарят, е неразделна част от този корен”, затова и вие, скъпи деца, идвате на българско училище, макар и далеч от България, за да извървите пътя на знанието на български език. Затова той е жив!
“И ЩЕ БЪДЕ ЖИВ, ДОКАТО ГО ГОВОРИМ, ДОКАТО ГО УЧИМ, ДОКАТО ГО ПРЕДАВАМЕ ОТ ПОКОЛЕНИЕ НА ПОКОЛЕНИЕ”, ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ…

Виолета Петрова,
преподавател по български език и литература в
Българско училище „Джон Атанасов”, Чикаго
специално за в. „България СЕГА”






Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7