Шести Пиано Фестивал за българчета в Чикаго!

Начална страница | Интересно | БГ училища | Шести Пиано Фестивал за българчета в Чикаго!
image

В края на април тази година се проведе 6-ти подред Пиано Фестивал за българчета от района на Чикаго – една чудесна традиция, започната още през 2012г. от инициаторите Лили Паслиева (БУЦ „Знание“) и Даниела Смит (учител по пиано), с идеята да събере заедно всички българчета обичащи музиката и инструмента пиано.
Тази година се събраха заедно над 30 деца с различни преподаватели на възраст между 6 и 15 години. Децата бяха разпределени на възрастови групи и представиха по една пиеса, подготвена с учител, според нивото и възрастта си. Музиката беше много разнообразна -  от класически през джазови и филмови чак до популярни пиеси. Чухме български, американски, японски и много от класическите композитори. По-напредналите деца представиха сонатини и сонати с по няколко части. Всички участници бяха отлично подготвени и се представиха блестящо, а гостите слушаха с огромно удоволствие и в абсолютен захлас музиката, лееща се под пръстчетата на малките изпълнители. Тази прекрасна инициатива дава възможност на децата да се учат едно от друго, да се подкрепят в своето израстване като музиканти и да се запознаят помежду си, създавайки приятелства! И това е от голяма важност за нашите български деца зад граница - да растат заедно и се подкрепят и помагат!
Ще спомена имената на децата, които са с нас от 1-вия ни фестивал - Алегра Фуджи, Стефан Люцканов и Алекса Чернев, вече изградени музиканти! По традиция всички участници получиха награди - грамоти, трофеи, рози - с българския трикольор и по един голям шоколад, за да си спомнят със сладост за прекрасния празник на музиката и пианото, който сътворихме заедно за поредна шеста година! Желаем успехи и много воля на младите музиканти, да развиват таланта си напред и да са горди, че са българи в „една малка България“ на Чикаго!

Даниела Смит,
един от организаторите на фестивала
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7