Училище „Слънчогледи”: Кукерски маски

Начална страница | Интересно | БГ училища | Училище „Слънчогледи”: Кукерски маски
image

Зад идеята да се открие изложба с определена тема обикновено стоят много емоции, проучвания и труд.Художниците от ателие „Млади творци“ към училище “Слънчогледи“ научиха интересни факти за кукерите и посветиха първата си изложба на тях.
 


В началото на всяка година из различни селища и градове на България се провеждат кукерски шествия, които имат за цел да прогонят злите сили далеч от хората.Този обичай е много стар – още когато нашите земи са били обитавани от траките.Кукерите са мъже, които се събират и обикалят центъра на селището. Те се обличат в собственоръчно изработени костюми от животински кожи,  големи калпаци и лица скрити зад чудовищни маски. Животински зъби, рога, копита, шарени вълнени конци и лъскави мъниста украсяват костюмите и им придават уникален вид.
  
Кукерите често слагат и малки парчета от огледало с цел злите сили да видят грозните си отражения и да избягат надалече. В кукерската дружина често има и по един мъж, облечен в женски дрехи. По традиция той носи метла, с която да измете злото вън от къщите на хората. Шествията започват от сутрин и продължават дори след залез слънце. Гръмки песни, тромави кукерски движения и силен шум на чанове огласят села и градове. Хората и кукерите са заедно, черпят се и се веселят. Пожелават си плодородна  и здрава година.
 

Текст и снимки: Камелия Томанова
Материал на училище "Слънчогледи", подготвен от Камелия Томанова
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7