Открит мултимедиен урок в БУ „Джон Атанасов”, посветен на 170- годишнината от рождението на Христо Ботев

Начална страница | Интересно | БГ училища | Открит мултимедиен урок в БУ „Джон Атанасов”, посветен на 170- годишнината от рождението на Христо Ботев
image

«Само онзи, който е свободен, само той може да се
нарече човек в пълния смисъл на думата»
Христо Ботев – героят, който даде всичко за България
    
На 6-ти януари 2018 година, се навършиха 170 години от рождението на един българин, чието име предизвиква у нас чувство на гордост и признателност. Едно име, което пазим в сърцата си и едва ли някога ще забравим. Трудно е да се говори за човек като Христо Ботев, без да се вложи емоция, тъй като личността му наистина е способна да докосне всекиго.
Христо Ботев остана завинаги на 28 години там горе на връх »Вола» в хайдушката прегръдка на врачанския Балкан. Живя толкова малко, а остави на идните поколения толкова много – остави ни своя светъл пример за това как се обича България и как се жертва живот в името на най-висшата човешка добродетел – свободата.
С безсмъртните думи на поета „Жив е той, жив е!» от  най-величествената българска песен за борбата между робството и волния полет, между смъртта и духовното безсмъртие, започна нашият урок за Христо Ботев. С тематично онагледени  слайдове се проследи жизненият и творчески път на поета, както и революционната му дейност. Изтъкна се ролята на родната среда, семейството, училището за формирането на Ботев като човек и личност. Подчерта се гениалността на четиристишието от стихотворението «Хаджи Димитър», написано със златни букви върху черен гранит на входа на Сорбоната:
Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
- Балканът пее хайдушка песен!
 Цитираха се мисли на първия биограф на Ботев – Захари Стоянов, откъси от писма на Ботев, велики негови мисли. Подчертана бе автобиографичността в поезията му, пълното сливане между лирическият герой и авторовата личност. Наши ученици рецитираха откъси от ненадминатите Ботеви произведения – «Хаджи Димитър», «Хайдути», «На прощаване» и др. Прочетено бе и прощалното писмо на Ботев, писано от кораба «Радецки» до неговата съпруга Венета Везирева.
С кри¬ла¬ти¬те вдъх¬но¬вен¬и сло¬ва: "Тоз, кой¬то пад¬не в бой за сво¬бо¬да, той не уми¬ра…" , като че ли Ботев е пред¬ре¬къл соб¬с¬т¬ве¬но¬то си без-с¬мър¬тие.
 Ботев ще живее в нашите сърца, докато четем произведенията му, докато поднасяме цветя на паметниците му, докато отдаваме почит с едноминутно мълчание всяка година на 2-ри юни, докато правим патриотични уроци за него.
Поклон, поете! Поклон пред твоето величие, пред твоята гениалност! Поклон пред твоята титаничност!
С този урок изразихме нашия поклон пред поета, публициста, революционера, бореца за свобода, пред великана на българския дух - Христо Ботев.
Виолета Петрова –
БУ «Джон Атанасов», Чикаго

специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7