"Тиха нощ, свята нощ!"

Начална страница | Интересно | БГ училища | "Тиха нощ, свята нощ!"
image

Коледа е!
Камбанен звън и една звезда високо в небето, оповестяваща раждането на Спасителя. Преди 2000 години на този ден във Витлеем се е родил Исус Христос. Празникът започва предния ден. Тогава е Бъдни вечер. Носи наименованието си от думата „бъдник“. Целия ден изпълнен с подготовка за коледната нощ и посрещането на коледарите. Мъжете отиват в гората, за да отсекат  бъдник-дебел пън. Той трябва да гори в огнището цяла нощ.
Огънят не бива да угасне, да не угасне животът и щастието в този дом.
Домакинята  подготвя празничната трапеза. Тя е омесила и изпекла пита. В нея е сложила пара за здраве и късмет. Изпичат се краваи за коледарите. Трапезата трябва да е богата и разнообразна, такава ще е годината за цялото семейство. Нареждат се само постни ястия ошав, жито, фасул, сарми, сушени плодове, орехи, лук и чесън. Те трябва да са седем или девет на брой. Когато всичко е готово за празника, семейството се събира
около трапезата. Стопанинът прекадява дома с тамян, за да прогони злите духове. Разчувства питата, като я вдига на високо да растат високи житата.
Първото парче от нея се отделя на Богородица. Важно място на празника имат песните, които се пеят от коледарите. Те обикалят всеки дом, носейки „благата вест“ за здраве, берекет и успех.
„Стани нине, Господине,
 че ти идат добри гости,
 добри гости коледари...“
Стопаните ги поръсват с жито и ги даряват с кравайчета.
Коледните празници са немислими без искрящата елха. Вечнозеленото дръвче от дълбока древност е било почитано като символ на живота и изобилието. Украсата на коледната елха трябва да бъде богата, също като празничната трапеза.
За поредна година  нашето училище отбеляза този свещен празник. Залата беше украсена празнично, децата бяха облечени с народни носии. С вълнение и нетърпение те чакаха своя ред, за да се качат на сцената и да изпълнят своето участие. Първи бяха най-малките - детската градина и първи клас. Насладихме се на техните изпълнения: песнички за Коледа,танцуваха народно хорце и танца на „Снежинките“. Втори бяха малките артисти от втори клас.Те изпълниха драматизация на българската
народна приказка „Най-скъпоценният плод“. Пренесоха ни и в една снежна, зимна картина от стихотворението на Валери Петров „Зимен пейзаж“. След това участие взеха учениците от трети и четвърти клас. Те бяха подготвили „Коледна седянка“, с която ни отведоха в далечното минало, представиха ни нашите традициите и обичаи, които не трябва да забравяме. Учениците от пети, шести, седми, осми и девети клас ни представиха техните благопожелания към семействата ни и нашата родина България и
изпълниха поетичен рецитал.
И голямата изненада за нас беше изпълнението на Човека-глас Краси Аврамов. Децата развълнувани танцуваха под ритъма на песента му.
 

Нека запазим Святата нощ в сърцата си като светлина на доброто, която ще осветява пътя към нас самите и към хората до нас, ще ни направи по-честни и човечни.
БУЦ ”Знание” ви пожелава Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Златка Щерева
Учител БУ ”Родна реч”, БУЦ ”Знание”
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7