Още от чудесата на България

Начална страница | Интересно | БГ училища | Още от чудесата на България
image

Макар далече от родината любовта ни към България е жива и искаме да я предадем на децата ни. Всяка събота децата от БУ ”Родолюбие”в Парк Риджидват в родното училище да се учат на българско четмо и писмо и да знаят за красотите на България и героизма на славния български народ. Само така може да запазим мостовете към родината живи, само така можем да устояваме на здравите си български корени и да се гордеем, че сме българи.
България е страна на чудесата! На своята малка територия тя е събрала изключително богатство от красиви природни забележителности и паметници на културата със световно значение.

16. Св. Александър Невски

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” е една от най-известните забележителности на София и неин символ.
Намира се в центъра на столицата, на едноименния площад, югоизточно от старинната църква “Св. София”. В близост до храма са разположени Народното събрание, Българската академия на науките, Синодалната палата, Паметникът на Незнайния войн, Националната галерия за чуждестранно изкуство и Софийският университет “Св. Климент Охридски”.

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник.

17. Цари Мали град

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Откритият официално през 2009 година комплекс се състои от: средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.
Периодите на изграждане на крепостта са два - на траките (VІІІ-VІ в пр. Хр.) и на римляните. Римляните са участвали в строежа на три етапа - III век, края на 60-те години на IV век и по време на възстановителния период на Юстиниан Велики и неговия наследник Юстин II.
Крепостта Цари Мали град е обявена за паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година. До нея се намира култов комплекс, където е бил каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.

БУ ”Родолюбие”,
1352 Cumberland, Park Ridge e
за деца от 3 год.до 12 клас.
Тел. 1 847 858 9147


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7