Ученици от „Малко българско училище в Чикаго” на летен лагер в Бургас

Начална страница | Интересно | БГ училища | Ученици от „Малко българско училище в Чикаго” на летен лагер в Бургас
image

Бургаският квартал Сарафово се превърна в гостоприемен морски пристан за 17 деца и трима техни ръководители от чикагското "Малко българско училище". Любезните домакини от община Бургас демонстрираха урок по гостоприемство и се постараха престоят ни да бъде изключително приятен и ползотворен.
В отговор на покана на община Бургас, педагогическият съвет на "Малко българско училище" изработи критерии, по които да подбере 17 деца за първия езиков детски лагер на училището в България. Сред основните критерии бяха: редовно и мотивирано посещаване на учебните занятия, съвестно писане на домашната работа, участие в извънкласни занимания и инициативи на училището, използване на български език в клас, добра дисциплина.
При силна конкуренция в крайна сметка бяха подбрани 8 момичета и 9 момчета на възраст между 9 и 14 години. Повечето от тях за първи път се отделяха от семействата и близките си, но въпреки това доказаха, че са смели и самостоятелни. Нещо повече – успяха да се забавляват на воля, да опознаят и научат повече за България и да упражнят своя майчин език.
Организаторите на лагера бяха подготвили изключително разнообразна и интересна програма! Тя включваше разходка с корабче и посещение на остров Света Анастасия, където професионален екскурзовод ни разказа за историята на острова и неговата покровителка. След това разгледахме музея и се разхладихме с напитки в "лекарната". Децата успяха да се снимат и с един обитател на острова – симпатична костенурка.
Друга интересна екскурзия беше посещението на комплекса "Аква Калиде", където децата научиха по интерактивен начин историята на старите минерални извори от тракийско и римско през османско време и до наши дни.
Не пропуснахме да се разходим и из романтичните улички на старите Созопол и Несебър и да си запазим частица от тях под формата на снимки, сувенири, спомени и спиращи дъха гледки.
Разгледахме и приказните градини около замъка в Равадиново и на всяко посетено място децата спонтанно запяваха "Една българска роза", "Усмивка", "Химн на Кирил и Методий" или "Мила родино", за учудване на туристи и граждани.
В два последователни дни бяхме почетни гости на община Бургас и на училище "Св. св. Кирил и Методий" в града. И на двете места ни посрещнаха с питка, баница и други вкусотии, а децата имаха възможност да задават множество въпроси и да научат за сградата, историята и функциите на общината, нейния герб и работата на кмета. В училището малките гости посетиха класовете по скулптура и живопис, сами изработиха фигурки от глина и картички и се запознаха със свои връстници от България. В края и на двете посещения учениците и техните ръководители получиха подаръци - сувенири със символите на двете институции.
В допълнение на топлото посрещане и гостоприемство, децата от лагера станаха повод и за силен медиен интерес. Те дадоха интервю за телевизия, посетиха студио на националното радио, говориха в ефир и присъстваха в информационния бюлетин на община Бургас.
Плажът и морските забавления бяха допълнени от посещение на детски клуб с аниматори, изложба на пясъчни фигури, батути и дори цирк!
Времето отлетя неусетно бързо! Малките българчета от Чикаго се насладиха на България с всичките си сетива - слушаха българска реч, гледаха красиви природни пейзажи и уникални исторически и културни паметници, опитаха от вкусната българска храна и вдишаха аромата на соленото Черно море. Този лагер спомогна не само за езиковото израстване на 17 български деца, живеещи в САЩ, но и за формиране на умения за справяне с житейски ситуации, самостоятелност и най-важното - вдъхване на обич към България.
В края на престоя ни лично кметът на Бургас г-н Димитър Николов ни увери, че това няма да е единственият ни лагер и отново ни очакват следващото лято. В отговор на поканата, ръководството на "Малко българско училище" също се ангажира да посрещне в Чикаго изявени ученици от община Бургас.
Още веднъж БЛАГОДАРИМ на всички, които направиха възможно това невероятно морско приключение!

Велина Драмска,
"Малко българско училище"
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7