Училище „Слънчогледи”: Как да разказваме приказки

Начална страница | Интересно | БГ училища | Училище „Слънчогледи”: Как да разказваме приказки
image

 

Кое дете не обича приказки?  Има ли възрастен, който не си спомня с умиление времето, когато е бил дете и е слушал приказки в захлас? Разказването на приказки е ритуал, който носи в себе си дълбокото послание на времето, на традицията, на семейната връзка. Затова е хубаво да се научим да разказваме приказки - интересно, с чувство, така, че да ангажират детското внимание. Понякога разказването на приказки е по-забавно от четенето. Може да се опитате сами да създадете своя приказка. Предложените съвети са предимно за аудитория до 7 годишна възраст, но може да бъдат използвани и при по-големи слушатели.

1. Изберете кратки истории - продължителността на детското внимание е кратка, така че се възползвайте от времето разумно.

2. Създайте подходяща обстановка - направете си кът за приказки, където да седнете, да наредите любимите играчки за слушатели и да се изолирате от ненужно разсейване. Ако имате малка палатка, може да я превърнете в "специалното място за приказки" или да направите импровизиран куклен театър.

3. Разказвайте приказки за интересни за детето неща - любими герои, игри, играчки. Добре е да разказвате приказки с поука. Децата обичат приказки, в които нещата се случват бързо, в обстановка, която има познати елементи - къща, река, поляна, дървета... Помислете за любимите на повечето деца приказки "Трите прасенца", "Златокоска" и използвайте подобни приказки за основа на ваша собствена модификация.

4. Започнете с въпрос, който да ангажира вниманието на децата. Следете реакцията на своите слушатели - те най-точно ще ви покажат дали им е интересно. Ако са неспокойни, непрекъснато подскачат или не стоят на едно място, то вероятно историята ви не ги е завладяла.

5. Контролирайте тона си - често родителите разказват с назидателен или поучителен тон, което не се харесва на децата. Разказвайте с тон, който бихте използвали, ако разказвате на ваш връстник. Използвайте нарастваща сила на гласа и скоростта до достигане на кулминацията на приказката, след което намалете темпото. Опитайте драматични паузи - когато нещо ще се случи в приказката, оставете секунда тишина, за да засилите напрежението в историята.

6. За деца до предучилищна възраст участието в приказката е много важно - така те осмислят думите много по-добре.  Физическата активност е свързана с начина на възприемане в ранна възраст, така че ако зайчето във вашата приказка ляга да спи - то детето може да легне или да се протегне, да покаже как заспива героят от приказката. За по-големите деца обаче одобрението на другите е вече от значение, така че те може и да откажат участие във визуализацията на разказа.

7. Ако децата познават оригиналната приказка, която сте решили да модифицирате, може да ги попитате дали ще отгатнат какво ще се случи в следващия момент. Понякога може да промените хода на разказваната приказка, за да ангажирате вниманието на слушателите с неочакван развой.

9. Ако забравите елемент в приказката, не се връщайте назад, а направете промяна, която да ви осигури необходимия момент. Бъдете уверени, когато разказвате, не спирайте с ненужни "мозъчни паузи". Избягвайте "ъъъ"-кането в разказа.

10. Дайте завършен вид или обобщение в края на историята, която разказвате. Към финала може да забавите темпото на разказване, завършвайки с познат израз. Спомнете си "..и живели дълго и щастливо до дълбоки старини", с което завършват много класически приказки.

Не се притеснявайте, опитвайте различни начини на разказване. Макар че родените за разказвачи са единици, всички останали се учат да бъдат такива с постоянство и упражнения. И не забравяйте да се забавлявате, бъдете спокойни и уверени. Така децата ще усвоят позитивно поведение, подражавайки на видяното.

Текст: Милена Николова

 

Задачка-закачка

Поредната думотърсачка за нашите любознателни читатели

Търсим думички, които са свързани с нещата, които обличаме или обуваме. И така, нека открием следните думи: анорак, блуза, ботуш, гащи, нощница, обувки, плащ, пола, риза, рокля, ръкавица

Д

Ш

Ж

К

А

Р

О

Н

А

Д

М

А

Б

З

Б

Ж

Т

А

Щ

Х

А

З

И

У

Л

Б

О

Т

У

Ш

М

Р

Д

С

У

Т

Р

И

Н

Н

Я

Ю

Л

Ц

З

О

Г

С

Я

О

В

Л

Т

Й

А

Б

Щ

А

М

Щ

П

Ч

К

С

Л

У

А

Ж

Щ

Н

Ъ

О

И

О

О

В

Л

Х

Ю

И

У

С

Л

Ъ

Р

К

П

Т

Ц

Ц

Р

Ъ

К


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7