Училище „Слънчогледи”: На тържество в училище "Слънчогледи"

Начална страница | Интересно | БГ училища | Училище „Слънчогледи”: На тържество в училище "Слънчогледи"
image


 Кое дете не обича весели игри и приятни изненади? Нашите ученици показаха, че обичат да са заедно и знаят как да се забавляват. И тази година тържеството в училище "Слънчогледи" имаше за цел да съхрани традициите, да създаде хубави спомени и възможност за изява, както и да запази интереса на децата към българския език. Затова учениците сами се постараха да направят представление - по детски искрено и забавно.
 Криси Томанова написа специално пиеса за тържеството, наречена "Подаръци за джуджетата", а учениците се включиха в представянето й. Йоанна, Берк и Стоян изпяха народна песен, Криси и Ния ни показаха своите музикални пиеси и направиха музикален дует, а Антон ни представи своето изпълнение на саксофон. Най-малките ни ученици пяха за червените ботушки и изпълниха със звънчета песничката "Jingle Bells", а после малки и големи танцуваха с Христина Барганска.   
 Очарователни рисунки украсиха и лицата на нашите малки изпълнители благодарение на Камелия Томанова. За положеното старание Дядо Коледа раздаде на всички подаръци и обеща да дойде отново догодина.
  
Многообразието от таланти на нашите ученици беше в основата на програмата, която генералният консул в Чикаго г-н Симеон Стоилов уважи с посещението си и похвали в обръщението си към присъстващите.
 
Трапезата за Бъдни вечер - представена от Ралица Аврамова с помощта на Красимира Вълчева, имаше всички елементи съгласно традицията: три вида хляб, боб, пуканки, баница с тиква, орехи и лук, по чиито люспи се гадае, мед, ошав... 
Сценичната украса, рисунките и проектите на ателие "Млади творци" бяха аранжирани от Камелия Томанова, а танцовите пиеси - дело на очарователната ни преподавателка Христина Барганска. За малките ученици се погрижиха Красимира Вълчева и Ива Георгиева.  Безкрайните детайли по подготовката на тържеството бяха подготвени от Надя, Дечо, Емили... Всичко това стана възможно с подкрепата на семействата на нашите ученици, с ентусиазма и желанието за работа на учителите и децата.
Весела Коледа, мили приятели! Нека бъде светла и щастлива, пълна с любов, топлина и доброта!
Текст: Милена Николова
Снимки: Красимира Вълчева

Традиции за Коледа
След като ви представихме народните обичаи за Игнажден и Бъдни вечер, ред е на Коледа.

Коледа – 25 декември
Всички бдят на Бъдни вечер в очакване на чудото. За да е плодородна годината, край огнището с догарящия бъдник остават само жените, а мъжката част не семейството излиза навън и посреща коледарите. Коледарите обикалят и известяват Рождество Христово, пеят и наричат всеки дом за радост, плодородие и късмет. Станеникът води мъжете от къща в къща и с щедра ръка и добро сърце осветлява празника. Започва обиколка по къщите - първо се изреждат най-личните в селото хора - кмета, попа и даскала. Посрещането на коледарите е с кравай и забодена в него пара. Даровете, събрани от коледарите, отиват за почерпка и за някое общо селско добро дело - строеж на мост, за училището, за бедните. За всеки член на семейството има част от коледарската песен, като винаги се започва от най-възрастния. Ако Коледа е в петък, поверието е за зла зима, дъждовно лято, суха есен и богата реколта грозде.
Трапезата на Коледа е богата, постите са свършили. Има всичко - прясна пита, баница, свинско с праз, пастърма, печена кокошка, млечница. Огънят е все така символ на връзката на небесния и земния свят и отново се почита, като не загасва през цялата нощ.

По материали от книгата "Български светци и празници" на Лилия Старева


 
 

Материал на училище "Слънчогледи", подготвен от  Красимира Вълчева и Милена Николова
специално за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7