Училище „Джон Атанасов” Народни празници, календари и мястото им днес

Начална страница | Интересно | БГ училища | Училище „Джон Атанасов” Народни празници, календари и мястото им днес
image

Календарът е едно от най-старите постижения на човечеството. Произлиза от думата „календи”, която в древен Рим е означавала първия ден на всеки месец. Освен за обозначаване на времето, съществуват и фолклорни празнични календари. Всяка култура притежава своя система от правила, които определят отношенията на хората по между им, създава норми и има регулативна функция, спрямо обществените взаимоотношения. Календарната регламентираност позволява на индивида да си служи с усвоените и препредавани през времето модели на поведение, при всеки празник.
 Фолклорните празници днес обединяват християнски традиции с езически вярвания, вплитат характерни елементи на народния бит, природата и нейните закони. Чрез специфични за всеки случай ритуали, човекът е изразявал своите надежди за по-добър живот, за прогонване на злото от своя дом и от душата си.
 Българите имат уникални обреди и обичаи, произлезли от това съчетаване на езически и християнски разбирания за света и втъкали свята колоритна нишка в целогодишния празничен календар. Претърпели някои метаморфози, придобили ново или по-различно звучене, те са просъществували и жилаво са устояли на времето.


 Във връзка с изучаването на основните християнски и семейни празници, в училище „Джон Атаносов” се реализира проект на тема: "Празничен календар на моето семейство".
Цели на проекта бяха:

- Да затвърдят знанията на учениците по изучавания в пети клас раздел- "Празничен календар".

- Да се даде възможност за свързване на теоритичния материал с бита на съвременното българско семейство.

- Да се достигне до изводи за ролята и значението на фолклора  за запазването на идентичността на българския народ през вековете.

Проектите бяха изготвени под формата на доклади или power-point презентации.

Лъчезар Тодоров- 5-ти клас, Гергана Петкова-5-ти клас, Виктор Пасев-5-ти клас, Кристиян Златарски-5-ти клас/оператор

Здравата традиция на народа да тачи своя празничен календар, живиее до днес, не само на територията на страната, а и във всеки български дом по света.
 Българското училище зад граница е важен стожер за запазване на идентичността. Учителите полагат изключителни и постоянни грижи да запознават своите възпитаниаци с българския фолклорен празничен календар, със свежестта на обичаи и традиции.
 
Отговорник по проекта: Ваня Налбантова


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7