Училище „Слънчогледи”: Риболовен излет

Начална страница | Интересно | БГ училища | Училище „Слънчогледи”: Риболовен излет
image

   Един риболовен излет с децата е много повече от ловене на риба. Възторгът от приготовленията за риболов, правенето на сандвичи, проверката дали не сме забравили нещо, купуването на стръв и други дейности са интересни и забавни за малчуганите. Риболовните занимания учат детето на търпение, карат го да забележи звуците и гледките сред природата, дават му усещане за успех - от закачването на стръвта до хващането на първата рибка. Добре е да намерите време да изведете децата навън и да ги научите да се грижат както за себе си, така и за природата. Илинойският департамент за природни ресурси предоставя доста информация за места, където може да отидете на риболов. Ето няколко съвета, предлагани на сайта http://www.ifishillinois.org/.
Риболовен лиценз
За деца на възраст до 16 години не се изисква лиценз. Но възрастните, които придружават децата, е необходимо да притежават лиценз за риболов за текущата година. Средствата, събирани от лицензите, се използват за спонсориране на рибовъдните стопанства, които захранват всяка година езерата в Илинойс.
Правила за безопасност
Много от инцидентите по време на риболов може лесно да бъдат избегнати, стига да се спазват елементарни правила. Учете децата с примера си, винаги ги наблюдавайте и не излагайте себе си и тях на риск.
-    Децата винаги трябва да бъдат с възрастен на риболов.
-    Ако сте в лодка или кану, носете винаги спасителни жилетки.
-    Ако времето се влоши, съкратете времето на излета. Ако чуете гръмотевици, незабавно излезте от водата!
-    Пазете зрението и кожата на децата в слънчеви дни. Отражението на слънцето във водата може да причини изгаряния на кожата и увреждане на очите. Научете младите рибари да носят шапка, слънцезащитен крем и очила.
-    Внимавайте с кукичките, те са много остри! Научете децата да следят къде е кукичката и да не се доближават с нея до другите. Покажете им, че трябва да внимават за хората около себе си, когато замятат въдицата.
-    За малките рибари е добре за използват кукички без контра. Така е по-безопасно.
-    Не забравяйте за опасността от отровен бръшлян! Той често расте в близост до рампите за лодки или край туристическите пътеки. Ако се разхождате в гората, стойте на обозначената пътека.
Опазване на природата
-    Научете децата да пазят рибата и да оставят само това, което ще бъде използвано за храна. Правилата за хващане и пускане на рибата се учат от ранна възраст.
-    Не хвърляйте отпадъци – било то опаковката от дъвка, плика от сандвича, кутийките от стръв, опаковките от безалкохолните напитки. Във всеки парк има места за отпадъци, изхвърлете там събрания боклук.
-    Обяснете на децата, че изоставените кукички и жилка може да убият рибите, птиците, костенурките или малките животни. Затова е добре да съберете и да изхвърлите непотребните рибарски принадлежности в мястото да отпадъци.
-    Често в парка има брошури, показващи илюстрации на видовете риби и ограниченията за ловенето на всеки вид. Запознайте детето с основните правила.
Най-добрата стръв
За децата е важно да хванат рибка, а не каква е рибата или колко е голяма. Най-добре е да използвате за стръв земни червеи, които може да изкопаете от градината или просто да купите от някоя бензиностанция или спортен щанд като например този в Walmart. Ако ловите слънчеви рибки, може да използвате царевица, а понякога дори и парченце кренвирш.
Не забравяйте, че ръцете на децата не могат да държат дълго време тежка въдица, затова изберете нещо по-леко. Въпреки, че изглеждат привлекателни и са евтини, детските комплекти да риболов са доста нетрайни и неудобни. За предпочитане е комплект за начинаещи с макара и пръчка.
И още няколко основни неща: запасете се с достатъчно вода, проучете къде е тоалетната, подгответе се за „искам нещо за закуска”.... Не планирайте цял ден за риболов, по-добре направете кратки излети, съчетани с разходка из района. Когато детето се умори от еднообразието и не иска да стои на едно място, разходете се и потърсете какви диви животни можете да откриете в близост до езерото. Донесете бинокли и така да разнообразите заниманията с разглеждане на околността. Постарайте се да обърнете внимание и на малките неща, които правят живота интересен и разнообразен.
По материали от http://www.ifishillinois.org/Kids_Fishing/kidsfishing.html
 

Да научим песничка:

РИБАРЧЕ

Текст: Петър Андасаров

Със реки и езера
цяло лято другарувам.
Искам да ви уверя —
тъй почивам и спортувам.

Припев:
Аз рибарче съм
хващам наведнъж
десет рибки златоперки
и при слънце и при дъжд

Ни от дъжд се аз боя,
ни от вятър се страхувам.
Край реката ням стоя —
с въдицата риболувам
Материал на училище „Слънчогледи“, подготвен от Милена Николова 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7