В памет на Апостола

Начална страница | Интересно | БГ училища | В памет на Апостола
image

За Васил Левски - една от най-светлите фигури в нашата история, се е казало много, но никога няма да е достатъчно.
Той е символ на чистота и нравственост, пример за отдаденост на род и родина, на България.
Този неуморен борец за свобода, който поставя народа и делото си над всичко, дори над собствения си живот, не случайно е наречен Апостол на свободата. Делото му не трябва да бъде забравено, а дори напротив. Трябва по-често да си припомняме какво ни завеща Апостолът.
По повод 140 годишнината от обесването на Васил Левски, се събрахме в училище "Св. Иван Рилски", за да го почетем и да си припомним делото му. Както всяка година Отец Валентин отслужи Панахида, сервиран беше и курбан в памет на Левски.
Но най-голямата изненада беше драматизацията "Левски пред съда". Тя бе изиграна пред затаилата дъх публика от нашите талантливи седмокласници - Михаил (в ролята на Левски) , Венци (в ролята на Саид Паша)  и Александър (в ролята на Хаджипенчович), които обаче нямаше да се справят толкова добре без вещото ръководство на Добри Карабонев.
Много добре пресъздадоха разпита на Левски, неговата непоколебимост и решителност, неговата пословична смелост. Невероятната актьорска игра на учениците ни пренесе в онзи момент от историята и ни припомни колко отдаден на родината и делото си е бил Левски. Припомниха ни, че не трябва да забравяме героите си, историята си, защото ние сме това, което сме, именно благодарение на тях. Припомниха ни, какви велики българи е имало, които са давали живота си, за да може днес ние, техните потомци, да живеем свободно...
Като продължение на събитието беше и всеобщата викторина и рецитал за Левски между всички български училища в Чикаго, организирано от Българо-американския център за културно наследство, с любезното домакинство на училище "Нов живот". Хубаво беше да видим, че всички тези  българчета в Чикаго не само знаят за делото на Левски, но и го отбелязват и почитат по всевъзможни начини - чрез рисунки, плакати, клипове, песни, стихотворения. Но още по-хубавото беше, че почетохме тази дата всички заедно. Защото един от заветите на Апостола гласи:
"Всичко се състои в нашите задружни сили. "

Жана Картелян
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7