Във вълшебния свят на кукления театър

Начална страница | Интересно | БГ училища | Във вълшебния свят на кукления театър
image

  Културата е онзи неоскверним двигател на душата, който трябва да съществува, за да има съзнателно и съзидателно общество. Кукленият театър в частност е тази брънка на културата, която най-непосредствено достига до бъдещето на това общество – децата.  
    Кукленият театър е едно от най-забавните занимания за най-малките – за тях той е вълшебство. Той ги вълнува, радва, вдъхновява. Провокира ги да откликват непринудено на ситуациите. Детето искрено вярва и инстинктивно се вживява в случващото се на сцената – смее се, съпреживява, спонтанно подвиква на изпадналите в опасност сценични герои да се пазят...  Сетивно-емоционалното възприемане на любими куклени герои оформя представите за красиво и добро в поведението, развива въображението, асоциативното мислене и асоциативната памет.
    Светът на куклите е изначалният свят, даряващ на човека различното, другото, доброто... Светът, в който всеки, от малък, може да намери търсения отговор, да долови скритата поука, забавното намигане, катарзиса. Няма по-голяма магия от театъра. Има много подобни магии – филми, музика, книги, виртуалния свят на компютрите... Но все пак театърът като място на чисто изкуство в реално време с жив контакт между създател и зрител е място, където заедно преживяваме, заедно след това коментираме, възпроизвеждаме, радваме се – заедно.
    Не е лесно да се разкаже увлекателно и интересно една приказка, особено на най-малките – тези, които имат оскъден опит и голямо любопитство. Театралното и представяне е вярната следа, най-прекият и приятен път към детското въображение. Театрално поднесената приказка стимулира абстрактното мислене, стимулира развитието на детето. Можем и е хубаво да вкараме кукления театър вкъщи, в училището, в детската градина. Той увеличава възможностите да разбираме по-пълноценно децата, да им помагаме да стават по-чувстващи, по-разбиращи, по-мислещи, докато играем в съвсем реално пространство. 
    Подходящи за условията в детската градина, вкъщи или в училището са малките (мобилни) театрални форми – куклени етюди, театър на маса, музикално театрални импровизации... Куклен театър може да се играе с импровизирани кукли – с тях може да се направи представление, спектакъл-приказка, спектакъл-игра. Забавно, въздействащо и възпитаващо, увличащо децата... 
    Така за най-малките от училище „Родолюбие“ преждата в бял, сив и черен цвят се превърна в котенцата от приказката на В. Сутеев „Трите котета“ и те представиха своите приключения пред грейналите детски очички. Преминаха в гонитбата на мишлето, жабката и рибката през кутията с брашно, кюнеца и езерото и неочаквано сменяха цветовете си. Децата заинтригувано следяха действието и участваха с реакциите си в него...
    Първоначалното възприятие се свързва с по-общи и елементарни задачи от художествено-естетическия характер на приказката и изказване на впечатления от нея. Малките зрители от детска градина „Родолюбие“ направиха елементарен анализ на „Трите котета“ и разказваха епизодите и.  Да играе, да рисува, да обича приказките и да приема роли е присъщо за всяко дете. Новите роли, новата игра за тях след това беше „Куклено ателие“ – след приказката, оживяла с импровизирани кукли, децата пожелаха сами да направят свои куклички. Направиха ги от прежда, плат и копчета. Нарекоха ги с имената на приказни герои – Пепеляшка, Ариел, ..., а някои – с имената на сестричките си. После влязоха в роли и с кукличките си разиграваха свои действия и разговори. Използвайки въображението си, децата могат да създават собствени кукли и собствен куклен театър.
    Малките деца непрекъснато възприемат света и отразяват своите впечатления и представи за него в играта. Чрез кукления театър ги стимулираме да мислят сами, да създават и изразяват това, което искат да споделят с нас, това, което ги вълнува.
   Така светът наоколо става вълшебен, става интересен – и за възприемане, и за пресъздаване...

Росица Костадинова
Училище „Родолюбие“
в. „България СЕГА“
www.Bulgariasega.com
 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7