Пъстроцветна коледна седянка в БУЦ „Знание”

Начална страница | Интересно | БГ училища | Пъстроцветна коледна седянка в БУЦ „Знание”

Тази учебна година вълшебството на Коледа в училище „Родна реч” отбелязахме с колоритна Коледна седянка, която трогна и развълнува всички.  Багрите дойдоха от пъстро украсените сурвакници, също българските народни носии, с които децата бяха облечени, нашарени с цветя и шевици от различните краища на Родината и разбира се от ритмите на уникалния ни български фолклор.
В програмата бяха събрани разкази, песни, гатанки, кулинарни традиционни рецепти, танци съчетани с традициите на коледуването и сурвакането. Децата се надпяваха, надсвирваха и надиграваха, разказаха за традицията на Бъдни вечер .
Малчуганите  на детска градина „Знайко”  танцуваха и изпяха 3 народни песни. Първокласниците разказаха за традициите на седянката и коледуването. Втори клас се представи с програма за празника на християнското семейство. Трети клас разказа какво и как се прави на Бъдни вечер. Четвърти клас развесели  публиката с остроумни   гатанки. Шести клас поднесе любими кулинарни рецепти от семейната си Коледна трапеза. Пианистите се надсвирваха с български неравноделни ритми на пайдушко, дайчово хоро и ръченица. Танцьорите на народни танци играха ръченица  съчетана със сурвакане. Момчета и момичета се надпяваха с „Дилмано, Дилберо” и „Посеяла баба леща”. Всяко дете беше изработило пъстра сурвакница с гирлянди от пуканки, шарени конци, сушени плодове, гевречета, звънчета, пискюли, лакомства под ръководството на талантливите ни преподавателки по приложно изкуство-Анелия и Цвети. Залата приличаше на вълшебен калейдоскоп! Празникът приключи с още по-пъстра кулинарна изложба,  приготвена от всеотдайните ни родители, без които никога няма да е същото! Благодарности на всички включили се от сърце и с много любов към децата и българските ни традиции!
В  коледната традиция да дадем от сърце тази година БУЦ „Знание” беше инициатор на проекта  „Да подарим Коледа” бяха събрани от нашите семейства над  $700, които ще заминат за дом за Медико социални грижи за деца в Ямбол.

БУЦ „ЗНАНИЕ” ПОЖЕЛАВА  НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ ВЕСЕЛА КОЛЕДА , ЩАСТЛИВА 2013, СБЪДВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕЧТИ  И МНОГО КЪСМЕТ!

Даниела  Стоянова
Музикален педагог и преподавател по пиано
Снимки- Габриела Вълчева и Валентина Лимов
В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.comОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7