В рубриката „Преводът – изкуство и занаят”

Начална страница | Интересно | БГ училища | В рубриката „Преводът – изкуство и занаят”

Училище ”Слънчогледи” и клуб „Млад журналист” представят

Легенда за куклата без лице
Legend of the No-Face Doll

Ирокезите почитат три сестри, които за тях са „поддръжниците на живота.” Тези сестри са царевица, боб и тиквичка.
Едната от сестрите - духът на царевицата – била толкова развълнувана заради това, че била една от поддръжниците на живота, че попитала Създателя си какво още може да направи за хората. Създателят й отговорил, че може да направи красива кукла от царевичните листа.
Създателят започна да работи над куклата. Когато приключил, той й дал красиво лице. Изпратил я  при децата на ирокезите да играе с тях и да ги направи щастливи.
Куклата ходила от село на село, за да играе с децата и правила каквото можела за тях.
Навсякъде всички й казвали, че е много красива. След известно време тя станала много суетна. Създателят й казал, че това не е добро поведение и куклата му обещала, че няма да се държи така.
Създателя казал, че ще я накаже,  ако тя продължи с поведението си, но не й казал как.
Куклата пак се съгласила, но поведението й не се променило.
Един следобед куклата се разхождала покрай реката и погледнала отражението си в водата. Не можела да спре да мисли колко е красива, защото всъщност тя била красива.
Създателят изпратил гигантски бухал от небето, който грабнал отражението й от водата. Когато тя погледнала във водата, вече нямала отражение. Това било наказанието й.
Когато една ирокезка майка направи кукла за детето си, тя му разказва тази легенда. Така тя напомня на детето си, че не е правилно да се приема за по-добро от другите, а трябва да знае, че Създателят е дал за всекиго нещо специално.
Виктория Томанова.

Празничен календар

ЛАЗАРОВДЕН (ЛАЗАРНИЦА, ЛАЗАР, ЛАЗАРОВА СЪБОТА)

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос.
Лазаруването е общобългарски обичай, известен в цялата българска етническа територия, както и сред компактните маси на български заселници в чужбина - главно в Украйна и Румъния.
Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете.
Цветница е неделята след  Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден  или (в западните църкви) Палмова неделя.  На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим. 
В нощта преди празника клончета  от върба се осветяват в църквата и сутринта  се раздават на вярващите.  Носят се в дома и се  свива венец, който се закачва на вратата против  зло и болести. Този венец се изгаря едва  след  година.

В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро.
Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета:

Училище „Слънчогледи” и формация „Нашенчета” с ръководител Христина Барганска, благодарят на организаторите на втория български танцов фестивал „Верея” и лично на ръководителя на ансамбъл „Верея”- г-н  Константин Маринов, за чудесната организация и прекрасната вечер, посветена на българския  танц.
Благодарим за поканата за участие. За нас е чест да се учим  и танцуваме редом с вас!                                                                                                                                                                                   „Нашенчета”            

Страницата подготви: Ваня Налбантова
За в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7