Оскари за най-добър филм за Коледните празненства

Начална страница | Интересно | БГ училища | Оскари за най-добър филм за Коледните празненства

Филмът на БУЦ „Знание” номиниран

Филмът  „Българска Коледа в Чикаго”  на  БУЦ Знание” и БУ „Родолюбие”  привлече  вниманието на компетентното жури и получи заслужена награда
Българска детска интернет- телевизия “Аз мога, аз знам!“ създаде празник за българските деца и техните учители по света: от Челопеч до Чикаго София, Република България, Национален дворец на децата, едно денонощие преди раздаването на „Оскарите“ отвъд Океана.
На площадката пред Детския дворец цари празнично оживление. Няма рокли с голи гърбове и червен килим. Няма ги звездните актьори, няма ги предвзетите усмивки и поздравления, няма суета... Лъчезарните  усмивки на бликаща радост и спонтанност са привилегия на малките артисти...Множеството малчугани имат сериозно основание да присъстват в Тържествената зала на Детския дворец в Столицата на България. А тук събитието на деня е връчването на филмови награди. Разбира се, тук са и техните родители и учители. И въобще, както напоследък във всяка българска суматоха, отдавна всичко е измислено и подредено, но в последния момент все някои подробности трябва да се уточнят. И тук не можеш да не забележиш двете фурии на празненството- Росица Младенова, режисьор, но и идеолог   на Детската Интернет-телевизия „Аз мога, аз знам!“ и г-жа Красимира Султанова, редактор, най-сърцатият пиар и рекламен бос на конкурса. Тези госпожи с почти магически умения и възрожденски плам решиха предстартовите организационни задачи и всичко дойде на мястото си.  Лили Спасова, ст.експерт в ДАБЧ   се включи с професионализъм и ентусиазъм при осъществяването на връзките с българските училища в чужбина.   Имаше Железен сценарий, чаровни, малки водещи, авторитетно жури, блестящи изпълнители и разбира се, номинации и награди. Както си му е реда на един Филмов конкурс. Имаше дори червен килим. Конкурс за най-добър филм за Коледните празненства, организирани в детските градини и началните класове. Знаем това са тържества, които и в Челопеч и в Чикаго се подготвят с усилията и ентусиазма на родители, учители и деца. И тези предпразнични дни и усилия ни обединяват за добро, за вълшебна добрина и обич, без сребролюбие и корист. И затова филмите, отразяващи тези тържества носят вълшебен щемпел за искреност и чистота.
Председателят на журито Чавдар Стойчевски, дълги години отговорен редактор в „Детски и младежки програми“ на Българската национална телевизия, сподели, че са изгледали 98 филма от различни селища и градове от България и български училища и общности в чужбина. Журито е имало много затруднения, защото в повечето филми присъствал Коледният дух и детската непринуденост и чистота на главните изпълнители. Все пак журито подходило отговорно и номинирало само 31 филма. Но дотук свършили работа коледните критерии и затова предложили на организаторите всички номинирани филми да бъдат наградени, а специални награди за режисура, сценография, хореография и пр. да бъдат отличени учителите, създали с много търпение, любов и вдъхновение детските Коледни тържества. Наистина те заслужават това отличие и уважение. И ако влезете в детската интернет-телевизия ще се убедите в това.
Този филмов конкурс беше чудесен празник за децата и техните възпитатели. Трябва да благодарим на инициаторите Детската интенет-телевизия „Аз мога, аз знам“, на Националният дворец на Децата, на Държавната агенция за българите в чужбина , както и на спонсорите и спомоществователите, които осигуриха наградите ДМ България, Панасоник, Дженерали, Издателство „Изток-Запад”, Клиниката за естетическа хирургия на д-р Сердев ..
  Българските училища в чужбина и по-точно: БУЦ „Знание”, Чикаго, САЩ с директор Лили Паслиева, Първо българско неделно училище „Васил Левски”, Валенсия, Испания, с ръководител г-жа Рени Младенова, Българското неделно училище „Св. Седмочисленици”, Тарагона, Испания, Българското училище „Утринна звезда”, Сан Антонио, Тексас, с ръководител г-жа Зоя Маринчева, БУ„Родолюбие” в Чикаго с преподавател Росица Дамянова, Българското училище в Мюнхен, Германия с преподавател Светлана Кампас, Българското неделно училище „Св. Иван Рилски” в Мадрид, Испания прегърнаха идеята и се включиха с Коледните си тържества в проявата. За пореден път българските учители и техните възпитаници доказаха че и далеч зад пределите на Родината връзката с народните традиции е здрава и непокътната, неподвластна на времето и разстоянията. Разкри се една богата багра от вдъхновени и прекрасни хора, които спазват и уважават традицията и съхраняват духа на България жив. Коледните тържества бяха изпъстрени със сурвачки, песни, изпълнени от деца в народни носии, настроение, не липсваше нито баницата, нито топлата питка, нито добрата дума…Българският учител заслужава признание независимо къде се намира, той е не просто човекът, който учи децата ни, той е човекът, който допринася те да растат като личности и да пазят традицията жива! 
  Ето и номинираните от България:
    ЦДГ „Звънче",  Берковица ,  „Малкият принц",  Варна ,  ОДЗ 12 "Първи юни", Варна,   Детска градина „Здравец", В. Търново,   СОУ "Отец Паисий", Габрово ,   Общински детски комплекс, гр.Елена,   Дом на енергетиката при АЕЦ "Козлодуй",   ЦДГ 146" Звездица", Кремиковци,   ГПЧЕ, Плевен,   НУИ, Плевен,   ЦДГ2 „Юнско въстание“,  Плевен,  ЦДГ "Индира Ганди",  Правец,  ОДЗ 29 „Слънце", София,     Образцово Народно Читалище „Антон Страшимиров", София ,  Арт Център Карнолски , София,  ЦДГ 124 „Бърборино", София,  ОУ “Васил Левски“ София- Герман,   ЦДГ 108 „Детско царство", София ,  ОДЗ 84"Детелина",  София,  ОДЗ 46 "Жива Вода", София,  ОДЗ 50 "Куики", София,  Национален дворец на децата , София,  община Сливница,  ЦДГ 7 , община "Красно село", София ,  НЧ "Димчо Дебелянов",  ОДЗ 100, Люлин 10,   ЦДГ 116, 2гр. „Щастливо Детство", София,  НЧ "Димчо Дебелянов" София, ОДЗ 58 "Слънчево утро",  Челопечене.
Нека благодарим и на всички, които съдействаха, за реализирането на този празник, абсолютно безкористно и безвъзмездно. Вярваме, че този филмов празник даде възможност на българските деца по-целия свят да почувстват, че имат свой род, че имат Родина!  Да живее България!
Специално за в. „България Сега”
 От мястото на събитието-
Национален Дворец на децата- София


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7