„Красавицата дойде“

Начална страница | Интересно | „Красавицата дойде“
image

През 1912 г. в руините на Амарна е открит великолепен бюст. Лудвиг Борхарт, археологът и изследовател на египетски старини, пише в дневника си: „6 декември, в 6.30 съм буден, 23 градуса. В 12:00 часа голямо вълнение. В къщата Р47/2 се появи задната част на един цветен бюст. Кратка внимателна работа с ръцете. Тогава се появи фараонката. Първото измерване: бюстът е висок 47 см.“
Бюстът е на Нефертити - една от най-красивите и култови личности на древния свят. В превод името й означава „Красавицата дойде“.
Директорът на Египетския музей в Кайро посочва: „Нефертити е имала особена аура. Струва ми се, че тя е била най-влиятелната жена в Древния Египет, защото е извършвала дейности, които са били присъщи единствено на фараона.“

******
Всъщност, какво знаем за египетската красавица Нефертити? Къде се намира нейният цветен бюст? Открита ли е мумията на Нефертити?

Предистория. Аменхотеп III

•    Изследователите посочват, че преди 3500 години фараонът Аменхотеп III бил най-влиятелният човек на Земята. Тогава египтяните се прекланяли пред много богове като главният техен бог бил Амон. По време на преклоненията пред бог Амон Аменхотеп III се отъждествявал с бог Амон. Аменхотеп III управлявал 38 години. Аменхотеп III и съпругата му Тия имали двама сина. По-големият им син Тутмос се предполага, че е починал млад. По-малкият им син станал фараон - Аменхотеп IV.


Аменхотеп IV

•    Аменхотеп IV управлявал Египет от 1353 до 1336 г. пр.н.е. В началото, също като своя баща, той признавал традиционните богове. Впоследствие извършил мащабни религиозни преобразувания и напълно изменил религиозния строй. Той поставил край на многобожието и признал само един единствен бог – бог Атон (бог Слънце). След петата година от своето управление Аменхотеп IV започнал да се нарича Ехнатон. Името Аменхотеп означава „Амон е доволен“, името Ехнатон – „Угоден на Атон“. Според специалистите, религиозните промени, извършени от Ехнатон, станали причина за дълбоки и съкрушителни стълкновения между него и управляващия елит.

•    Встрани от брега на река Нил, на неплодородна земя, Ехнатон основал една нова политическа и религиозна столица. Нарекъл я Ахетатон, т.е. „Хоризонтът на Атон“. Днес мястото е известно като Амарна – „столицата на Ехнатон и Нефертити“.

Нефертити

•    Според изследователите, точна информация за произхода и детските години на Нефертити не е открита. Някои посочват, че тя има чуждестранен произход и била дъщеря на царя на Митани - държава, която е съществувала в периода 1500-1300 г. пр.н.е. на територията на днешна Северна Сирия и Югоизточна Анатолия. Според други, Нефертити е родена в столицата Тива, била дъщеря на придворен  министър и имала сестра на име Мутноджмет. Болшинството учени обаче са на мнение, че Нефертити не е имала знатен произход.

•    Египтолозите все още не са категорични в това дали бракът на Нефертити и Аменхотеп IV се е състоял преди или след качването му на престола. Със сигурност обаче се знае, че Нефертити и Ехнатон са имали шест дъщери. Двете дъщери Меритатон и Макетатон са родени през първите години на управлението. Третата дъщеря е наречена Анхесенпаатон (Анхесенамон). Другите три дъщери са Нефернефруатон, Нефернефрура и Сетепенра. По-късно Анхесенпаатон става съпруга на своя полубрат Тутанкамон.

•    Нефертити била на първо място вярна съдружница на Ехнатон и след това – негова съпруга. Тя дори добавила в собственото си име името Атон. Наричала се Нефер-Неферу-Атон Нефертити играела важна роля както в религиозния, така и в политическия живот в Амарна. Счита се, положението на жените в Древния Египет се засилило точно по времето на Ехнатон, под влиянието на Нефертити. 

•    Специалистите посочват, че по време на управлението на Ехнатон Нефертити поемала все повече отговорности и имала власт, присъща на фараона. Тя извършвала това, което било позволено единствено на фараоните.

•    Според някои изследователи има доказателства, че в края на управлението на Ехнатон Нефертити е произведена в ранг съуправляваща.

•    Други изследователи са категорични: в Амарна са открити красноречиви доказателства за това, че Нефертити е станала фараон.

•    Редица египтолози посочват, че Ехнатон е произгласил съпругата си за сърегент като по този начин символично я дарил с фараонска мощ. Ритуалните действия, които преди това  били извършвани единствено от фараона, започнали да се извършват и от Нефертити. За това говорят откритите изображения на Нефертити във фараотипни сцени като война или поражение на врага, както и в различни церемонии.

•    Разгадавайки една от изобразените семейни сцени - вид олтар на фараонското  семейство, намиращ се сега в Берлин, се предполага дори, че правителствените дела са били в ръцете на Нефертити, докато от друга страна Ехнатон се грижел повече за религиозните и култови въпроси.

•    Доказателства за равностойното положение на Нефертити и Ехнатон се откриват и в редица други изображения, например в Алеята на сфинксовете, в скалните гробници на Амарна...

•    Известно е, че Тутанкамон не е заел фараонския престол веднага след смъртта на баща си. Между Ехнатон и Тутанкамон управлявал фараонът Сменхкара. Точно тогава името на Нефертити изчезнало. Във връзка с това, съгласно някои теории, Сменхкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си е приела мъжко име и в продължение на няколко години е управлявала еднолично като фараон. Известно е, че още преди смъртта на Ехнатон Нефертити започнала да възстановява преклонението пред традиционните богове. По-късно тя отстъпила престола на 9-годишния Тутанкамон.

•    Учените посочват две версии относно Тутанкамон (Тутанхатон). Първата е, че той е син на Ехнатон от негова сестра. Втората е, че той е син на Ехнатон и неговата втора жена Кийя.

•    До днес не е известна причината за смъртта на Нефертити.

Откриването на бюста на Нефертити

•    От 1907–1914 г. под ръководството на археолога Лудвиг Борхарт в Египет се провежда немска археологическа експедиция. По време на тази експедиция, на 6 декември 1912 г., в руините на сграда в Амарна е открит бюст на Нефертити. Изследователите посочват, че сградата била ателие на главния придворен скулптор Тутмос.

•    Разкопките на немската археологическа експедиция в Египет били финансирани от крупния немски предприемател Джеймс Саймън. По силата на факта, че той е финансирал открилата го експедиция, бюстът на Нефертити останал негово притежание.

•    От 1913 г. уникалният бюст на Нефертити е в Берлин. Джеймс Саймън дарява находката на музея в Берлин. През 1924 г. бюстът е изложен в Берлинския музей и представен пред обществеността.

•    Днес бюстът на Нефертити е изложен в Новия музей на Музейния остров в Берлин. Произведението на изкуството от работилницата на скулптора Тутмос е показано на почетно място в залата на северния купол и разгръща изящната си аура на величие и красота.

Къде е погребана Нефертити и къде е нейната мумия?

•    Още в края на 19 век местни жители са открили разграбена гробницата на фараона Ехнатон. В нея имало няколо помещения. Едното било предназначено за фараона Ехнатон и неговата майка Тия. Другото - за една от дъщерите на Ехнатон или  вероятно неговата втора жена Кийя. Третото - за Нефертити.

•    Един от водещите британски археолози - д-р Николас Рийвс счита, че както Тутанкамон, така и други членове на семейството на Ехнатон са погребани в Долината на царете.

•    Редица изследователи са на мнение, че ключът за загадката на мумията на Нефертити и за това какво се е случило с нея се крие някъде в многобройните погребални златни съкровища на Тутанкамон. Точно това би могло да доведе археолозите до едно от най-грандиозните открития.

•    Някои египтолози представят следната версия и задават следните въпроси: Тутанкамон е починал много млад и внезапно. Той не е могъл да си построи гробница – „път към боговете“. В рамките само на 70 дни е трябвало да се извършат ритуалите и погребението му. Тогава, как е било възможно за това кратко време да се намерят толкова много разкошни съкровища, за да напълнят с тях гробница в Долината на царете? Всички предмети, поставени в гробницата на Тутанкамон, са били изработени за него или за някой друг член от фараонското семейство?

•    Фараонът Ай (Ейяе), последвал Тутанкамон, не е имал време да подготви всичко за гробницата на Тутанкамон. И отново въпросът на учените: Ай ли е взел всички съкровища от гробницата на Ехнатон и Нефертити в Амарна и ги е поставил в гробницата на Тутанкамон?

•    Особен интерес предизвикват следните факти: някои от погребалните принадлежности в гробницата на Тутанкамон са били подготвени за погребална церемония на жена фараон, вероятно Нефертити; в първоналния им вид четирите саркофага на Тутанкамон били предназначени за жена; в грандиозната златна маска на Тутанкамон има присъединение на ново лице, т.е първоначалната изработена маска е заменена с маска на Тутанкамон.

•    Интересна е също информацията, че 80 процента от вещите за погребението, поставени в гробницата на Тутанкамон, били използвани по-рано. Поради тези и редица други факти учените стигат до извода, че вероятно вещите от богатата фараонска гробница на Ехнатон в Амарна са взети, за да бъдат поставени в гробницата  на Тутанкамон в Долината на царете.

•    И отново всички изследователи задават един и същи въпрос: При положение, че вещите от гробницата на Ехнатон и Нефертити са взети и поставени в гробницата на Тутанкамон, къде се мумиите на фараона Ехнатон и Нефертити? Къде е погребана Нефертити?

•    През 1907 г. американският археолог Теодор Дейвис открил много загадъчно погребение в Долината на царете. То получило названието „Гробница 55“. В тази гробница били открити саркофази и две мумии, за които се предполага, че са мумиите на фараона Ехнатон и Тия, майката на Ехнатон. Но тези мумии е трябвало да бъдат в Амарна. Учените се питат защо са преместени. Преместена ли е също мумията на Нефертити?

Отново и отново същият въпрос: Къде е мумията на най-загадъчната жена на Египет – Нефертити?
Може би някога пустинята ще ни рaзкаже много повече... Може би земята на Древния Египет ще разгърне още по-широко обятията си и ще ни представи Нефертити в истинския облик... И тогава..., изцяло пленени от величието й, ще възкликнем с думите: „Красавицата дойде“...

д-р Ваня Велкова
за в. „България СЕГА“,
Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7