За живота, смъртта и човешките възможности

Начална страница | Интересно | За живота, смъртта и човешките възможности
image

Уважаеми читатели,
Имаме удоволствието да ви представим поредното интервю с първия и единствен българин, изкачил 11 пъти върхове над 8000 метра, д-р Атанас Скатов. В това интервю ще разгледаме темите за живота и смъртта, за страховете и човешките възможности на тези хора, които са били на най-високите точки на планетата.

*******

„Ние сме на тази Земя и имаме възможносттта да живеем нашия живот и да се изявяваме.“ – казва легендарният алпинист Райнхолд Меснер. Г-н Скатов: ИЗКАЧВАНЕТО... ЗАЩО?... Защо го правите Вие?...
Провеждам експеримент, за да покажа, че само на растителна храна може да се изкачват най-високите върхове на планетата и хората да се замислят как живеят и как замърсяват природата, защото консумацията на животинска храна е изключително замърсяващо за околната среда.

Меснер казва също: „Изкачването на върхове е игра.“ Как тълкувате тези негови думи?
За него може да е било игра. Но благодарение на тази негова „игра“ преди 40 години, сега ние всички се учим от него, че невъзможни неща няма и само може да надграждаме. Моите подбуди да катеря върхове са коренно различни: с кауза за опазване на природата на планетата, но общото е че дори и само на растителна храна, изкачването е възможно.

Светът над 8000 метра е определян от някои като „нечовешки“ и „вражески“. Така ли е според Вас?
Вражески в никакъв случай, нечовешки е, защото там не могат да живеят нормално хора и средата не е за нормални хора. За мен е прекрасно място да тестваш физиката си, психиката си, способностите си и какво знаеш за планината и живота.

Как преминавате през този „нечовешки свят“?
Тук долу светът за мен е в пъти по-нечовешки и вражески! Хората са много жестоки както помежду си, така и към животни и жива природа. Половината свят живее при нечовешки условия на живот. За мен лично тук ми е много по-тежко и трудно отколкото на експедиции, където съм предимно сам, общувам със себе си и околната среда.

От какво се освобождавате, когато сте на Покрива на света, след като там всяка една секунда се намирате между живота и смъртта?
Не мога да кажа, че се освобождавам от нещо. По скоро аз се зареждам с енергия и започвам да мечтая и да си поставям цели за следващото още по-високо предизвикателство.

Как мислите: Страховете са позитивна сила или „стената на нашата градина“? Как контролирате страховете си на височина над 8000 метра?
Страхът не води до нищо положително и градивно. Със страх нищо не се постига. Ако имаш страх на експедиция над 8000 метра, няма как да стигнеш никога до върха. Там не е за хора, изпитващи страх. Такива неща не се контролират, или го изпитваш страха и си тръгваш, или не изпитваш страх и продължаваш. Ако обаче си в състояние на страх точно в определена ситуация, трябва да се съсредоточиш върху страха и да го освободиш по най-бърз начин, за да може да се справиш със ситуацията.

Силната вяра и стабилната психика ли са най-важното за един алпинист?
За мен най-важното е да знаеш защо го правиш и да бъдеш много трудолюбив. Вяра също трябва, но е след визията. Психиката играе също решаваща роля за успеха.

Преживели ли сте нещо свръхестествено, когато сте били в планината?
Почти на всяка експедиция. Излизал съм от тялото си, чувал съм гласове, виждал съм фигури на хора, когато съм бил сам на върха и няма други около мен…

Имате ли чувството, че понякога преминавате човешките граници?
Определено, когато бях напуснал тялото си на Макалу, бях преминал една такава граница, добре че се върнах.

Имали ли сте усещането, че се прераждате?
Не, не съм имал такова.

По какъв начин йогата Ви подготвя за експедициите?
Разтягам с йога, дишане, упражнения за сила и гъвкавост.

Коя е истината, която научихте от тибетците?
Разбрах че хората там са силно вярващи. Но Тибет отдавна не е това, което било преди 1950 година.

Бихте ли ни казали, какво си мислите за хората и света, когато сте в базовите и височинни лагери?
Ооо, това е заглавие на цяла книга. Мисля си абсолютно всичко каквото ме вълнува. А мен ме вълнуват много неща, като световното замърсяване на планетата, покачването на температурата, разтопяването на ледниците, изсичането на горите, увеличаване на популацията на хората, световният глад, въоръжаването на страните, армиите, световните лидери и политици, космосът, духовното развитие на човек, диети на хранене, спортуване, Слънцето, Луната, планетите. Много неща ме вълнуват силно и си мисля за всичките тях и какво мога аз да направя.

Кое е най-важното нещо, което хората, които не са изкачили осемхилядници, не знаят?
Хората нямат и 5% представа за какво става въпрос над 8000 метра. Мисля, най-важното е, че абсолютно нямат и идея колко трудно, опасно и изискващо  изключително много качества е едно такова изкачване. Там е друг свят.

Г-н Скатов, по повод Вашите експедиции и успехи: Кои три неща бихте разказали някога на Вашите внуци и правнуци?
Три са много малко, но определено: че нямат работа високо в планината. Да живеят честно, почтено, да пазят природата и, че невъзможни неща няма!


„Д-р Скатов е явление в българския алпинизъм.“ – подчертава доц. Сандю Бешев, един от няколкото българи, изкачили през 1967 г. първия български седемхилядник (пик Ленин, 7134 м.) - историческо постижение за онова време.

„Вярвам в неограничените човешки възможности.“ – посочва д-р Атанас Скатов.

Д-р Атанас Сатов:

„Имам желание да изкача и последните 4 върха над 8000 метра. Това е свързано с финансиране на проекта. Имам нужда от финансова подкрепа и ще се радвам всеки, който желае да бъде съпричастен с каузата ми, да помогне с каквото може. Повече информация можете да откриете на личната ми страница:“ www.atanasskatov.com

*******

Все още няма българин, който е носител на „Хималайската корона“ – изкачени всички 14 осемхилядника на нашата планета.

Все още България не е носител престижното отличие „Хималайската корона“.

Д-р Атанас Скатов е нашата надежда!


Скъпи Наско,

Гордеем се с твоите успехи! Ние сме с теб и силно вярваме в теб!

Екипът на в. „България СЕГА“


Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

Снимките са предоставени от д-р Атанас Скатов и се публикуват с неговото съгласие.Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7