Стотици милиарди скакалци нахлуха в източна Африка в най-масовото нашествие от 25 години насам

Начална страница | Интересно | Стотици милиарди скакалци нахлуха в източна Африка в най-масовото нашествие от 25 години насам
image

Стотици милиарди скакалци налетяха части от източна Африка и южна Азия в най-масовото нашествие на насекоми през последния четвърт век, превръщайки се в бедствие за земеделците и домакинствата, пише BBC.
Тези скакалци, за които се знае, че се хранят от собственото си тяло, се размножават толкова бързо, че броят им може да нарасне четирикратно само за няколко месеца.
Това огнище представлява сериозна заплаха за културите, поминъка и продоволствената сигурност, като спешно се изисква повече финансиране за справяне с ескалиращата ситуация.
През януари ООН призова за отпускане на 76 милиона долара за справяне с кризата. Тази сума към момента е нараснала на 138 милиона, като досега са отпуснати едва 52 милиона, 10 от които от името на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”
Най-голяма е заплахата за района на източна Африка, както и за страните Иран, Пакистан и Индия. Наскоро рояци от скакалци бяха забелязани и в Република Конго, а така също и в Кувейт, Бахрейн и Катар.
Като най-ефективно противодействие на бедствието се посочва наземното пръскане, комбинирано с постоянното проследяване на рояците. От ръководството на „Организацията за контрол на пустинята за източна Африка” заявяват, че самолетите за тази цел не достигат.
През февруари китайското правителство обяви, че изпраща експерти в съседен Пакистан, които да разработят „целеви програми” срещу скакалците. Според докладите те биха могли да разположат 100 000 патици, които са естествен враг на скакалците.
Според изследователят Лу Лиджи от Академията за селскостопански науки в Дзейджиан белите пилета могат да изядат до 70 скакалци на ден, докато патиците могат да достигнат три пъти повече.
„Патиците обичат да стоят в група, така че те се управляват по-лесно от пилетата”, казва той.
Gospodari.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7