Как Амазон убеди милиони хора доброволно сами да си поставят подслушвателни устройства в собственните си жилища

Начална страница | Интересно | Как Амазон убеди милиони хора доброволно сами да си поставят подслушвателни устройства в собственните си жилища
image

Откакто компанията внедри интерактивният „Echo smart”говорител през 2014 г, независимо дали получава задачи да загаси лампите или дава съвети по здравни въпроси, гласът наречен „Алекса”помогна на технологиите на Амазон да станат неразделна част от живота на стотици милиони хора.
Като начало Амазон представи Алекса като виртуален асистент, чиято задача е да направи живота на потребителите по-лесен, по-ефективен и същевременно по-забавен при общото семейно ползуване.
Но според новият документален филм „Империята Амазон: Възходът и управлението на Джеф Безос” това съвсем не е така. Мулти-милиардната, високо-напреднала тайнствена технология наречена Алекса, сега е съвместима с повече от 100,000 продукта и обслужването на клиентите не е единственната й задача. Тя също така изпълнява и изключително важна стратегическа функция за огромната компания.
„Алекса е решаваш инструмент за Амазон необходим за придобиване на ценна информация – казва Меридит Уитакър, директор в института „Ай Ей Нау” към нюйоркският университет – това събиране на данни е жизнено-важно за компания с такъв бизнес модел. Да се накарат хората сами, доброволно да си поставят такива подслушвателни устройства в собственните си домове е брилянтен трик.”
Счита се че този „пробив” ще помогне на Амазон да доминира в бъдещето не само на търговията, но и в развитието на изкуственният интелект.
„Те се опитват да  се промъкнат колкото се може по-неусетно и тихо във всекидневният живот на хората – посочва във филма Шошона Зубоф, автор на книгата „Векът на капитализмът на наблюдението” – Амазон иска да „издои” колкото се може повече от заобокалящата ни реалност ... Опитват се да интегрират нашите мисли, желания и интимен живот за да бъдат анализирани. Това е съсредоточаване на такава невероятна власт, каквато човечеството никога не е виждало до сега.”
Във филмът, който беше излъчен на 18-ти февруари и сега тече онлайн, режисьорът и продуцент Джеймс Джейкъби притиска човекът който носи отговорност за устройствата на Амазон, Дейв Лимп с въпрос, дали компанията си е свършила работата за уведомяване на клиентите си, за това какви последици би имало за техният личен живот употребата на продуктите на Амазон, включително и фактът че са наети хиляди анализатори-преводачи по света в опит да се подобри използуваният алгоритъм.
„Ние се опитахме да дадем колкото се може по-ясна информация за нашите продукти... Но ако бих могъл да се върна във времето, аз и екипът ми със сигурност бихме се постарали повече, да обясним по-добре, как се използуват наетите човешки същества при обработката на малка част от събраните данни – казва Лимп, твърдейки че компанията бързо ще внедри нови начини на предупреждения и възможностти за различни избори при използуване на устройствата, след като веднъж е разбрала че много неща на хората все още не са ясни.”
„Ние не сме винаги перфектни – добавя Лимп – но когато правим грешки, решаващо е да ги корегираме бързо и в полза на нашите клиенти.”
В сайта си Амазон твърди, че устройствата „Алекса” и „Еко” са конструиране за да защитават личният живот на клиентите. Лимп се опитва да обори мнението на Джейкъби, който характеризира устройствата като „подслушващи”, твърдейки че идентифицирането на ключовата дума която включва „Еко” не е точно „слушане”.
„Всичко така е настроено, че само тази дума може да бъде разпозната – невинно твърди той.”
Това което много-много не се коментира е че веднъж като се включи устройството и синята лампичка светне, разговорът започва да се записва.
„Големият проблем тук – казва футуристът Ами Уеб – е че е много бързо ще забравим за включеното устройство.”
Дори и един от основателите на Amazon Web Services се отнася с голяма предпазливост към неговата  Алекса.
Роберт Фредерик, който е напуснал компанията през 2014 г. споделя че всеки път когато използува устройството, следи внимателно то да бъде изключено в случай че „държа да имам личен момент”.
„Не би ми се искало някои мои разговори да бъдат чути от чужди хора – казва Фредерик – специално за тези които не искам да споделям с други, внимателно следя устройството да не работи.”
За повече информация по тази тема си струва да се изгледа филмът „Империята Амазон: Възходът и управлението на Джеф Безос” .
Двучасовата документалистика проследява как основателят на Амазон, Джеф Безос е построил империя без прецедент в човешката история и цената, която трябва да бъде заплатена за това.
Филмът е беше излъчен по станциите на PBS на 18-ти февруари и сега може да се гледа „стриминг” с PBS Video App срещу поръчка по Youtube.

Тодор Паунов
За в-к „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7