Парфюмът е като визитна картичка...

Начална страница | Интересно | Парфюмът е като визитна картичка...
image

Топ 20 парфюма за елегантни дами. Топ 20 парфюма за елегантни джентълмени

Без съмнение етикетът е свързан с елегантността, а елегантната личност е свързана с елегантния парфюм. Към красивото облекло, подходящите аксесоари, прическата добавяме и нашия парфюм.
„Парфюмът е като визитна картичка – без аромат, жената е като невидима.“ – отбелязва Юбер де Живанши.
„Индивидуалността е една от най-важните съставки на елегантността.“ - посочва Кристиян Диор.
 „Парфюмът говори за една жена повече, отколкото нейния почерк. Парфюмът е неподражаем оттенък на женската индивидуалност, финален щрих на нейния образ.“  - подчертава Кристиян Диор.
„Парфюмът е невидим, незабравим, главен моден аксесоар. Той оповестява появата на жената и продължава да напомня за нея, когато тя си е отишла.“ – споделя легендарната Коко Шанел.

Уважаеми читатели,
Бих искала да ви представя няколко съвета за това как да избираме и използваме парфюм. Сигурна съм, че знаете. Но човек се учи цял живот. Вероятно ще има нещичко ново, което да научите или за което отново да се замислите.

Съвети:
•    За да изберете аромат за себе си, помислете за вашия собствен тип, който ви представя като личност: класически тип, спортен, авангарден...
•    Парфюмът трябва да бъде и да остане личен въпрос. Ароматът не би трябвало да се влияе от специални търговски оферти или неволни подаръци.
•    Препоръчително е  в деня, в който предвиждате да избирате нов парфюм за себе си, да не ядете чесън, лук, черен пипер, табаско... Силните подправки, лютиви сосове и храни променят телесната химия. Преди да отидете в парфюмерийния магазин, е препоръчително да вземете душ. Облечете се според вашия тип, но не се парфюмирайте.
•    Влезте в магазин, който харесвате и чиито служители считате за компетентни.
•    Често пъти „основни аромати“ или „неравности“, които трябва да бъдат продадени, са поставени на нивото на очите на клиентите. Когато избирате парфюма, огледайте се. „Съкровищата“ обикновено се виждат на втори поглед или стоят на втора линия.
•     Етикетът посочва, че дамата е най-добре да бъде сама при избирането на парфюма си. (Същото правило важи и при избирането на нейната козметика.) Кавалерът й не е нужно да присъства при избора на парфюм. Избирането на парфюм и козметика е нещо лично, както и съответните консултации и проби, свързани с това. Но, ако сте в магазина с кавалера си, докато вие се консултирате на щанда за парфюми, помолете го да разгледа магазина, да се разходи, да ви изчака в кафето или ресторанта... Всъщност, това важи и за кавалерите, когато те са в магазина, за да избират парфюм (или козметика) за себе си.
•    Най-важното за вас би трябвало да бъде парфюмът, а не опаковките и флаконите. Разбира се, че външният вид разказва за парфюма, но външният вид не би трябвало да е водещ, както много пъти се случва с клиентите.
•    Когато сам или с парфюмерния консултант сте избрали вече няколко аромата, изпробвайте ги. Имайте предвид, обаче, следното важно правило: изпробвайте не повече от 5-6 аромата. Най-напред впръскайте от парфюма на наречените „попиватели“ – лентичките от бяла хартия или на неизползвана козметична тъкан, която абсорбира аромата. След това с ръката си разнесете парфюмираната лентичка, така че „облачетата“ алкохол да не са съвсем близо до вас. Опитайте се да уловите аромата.  Разнесете лентичката няколко пъти, отново и отново вдишайте аромата.
•    Специалистите посочват, че в даден момент носът може да различи максимум 5 аромата - с тях обонятелният орган се насища. Добре е да съблюдавате този факт.
•    Ако ароматът от лентичката ви е харесал, впръскайте го впоследствие зад ухото и установете дали след 1 час отново ще се чувствате добре с него. Всъщност, единият час е времето, което е необходимо на носа да се възстанови от поетия аромат, както и времето парфюмът да се разгърне до базовата си нотка. В случай че ароматът, който сте впръскали зад ухото си ви харесва, можете да помислите за покупка на парфюма. Аз лично, обаче, бих изчакала. Бих изпробвала парфюма още 2-3 пъти през седмицата и когато изцяло се убедя, че се чувствам добре с него, едва тогава бих се решила да го закупя. В другия случай е ясно: когато относно аромата, който сме изпробвали, имаме известни задръжки, продължаваме да търсим друг.
•    Специалистите са категорични в едно: че повече от 5 впръсквания от парфюма по вас са в повече: както за самите вас, така и за околните, с които е редно да се съобразявате. 5-те впръсквания могат да бъдат, примерно: 2 зад ушите, 2 под ушите, т.е. на шията и 1 на тила (или за дамите е препоръчително да бъде в косата). На дрехите не е желателно да поставяте парфюм. Също така експертите съветват да не се поставя парфюм на китката на ръката. Ако сте елегантна личност, ще се съобразите с този съвет, който е продиктуван от дискретност. Заобикалящите или вашите събеседници така или иначе ще усетят парфюма ви. Не е нужно да се прекалява с него като го поставяте и на ръката си. Бъдете премерени. Малкото винаги е повече.

    А сега бих желала да ви предложа топ 20 парфюма за дами и топ 20 парфюма за джентълмени като към тях ще добавя кратко описание. Според световните експерти и парфюмеристи именно това са парфюмите, които със сигурна и смела „крачка“ влизат в 2020 година и в новото десетилетие.

Топ 20 парфюма за елегантни дами:

1.    GUERLAIN IDYLLE       
Ароматът на този елегантен парфюм е вълнуващ и женствен. Той ви кани да мечтаете. Според специалистите: „Идилията на GUERLAIN IDYLLE ви прави жена, „жена“ във всички аспекти. Аромат за жени, които изживяват емоциите си. Парфюмът е посланик на „женствеността“ като ароматът създава у своя носител усещането да изглежда деликатен, чувствен и в същото време независим и силен.“ Парфюмът на една от най-старите парфюмерийни къщи GUERLAIN, основана във Франция още в далечната 1828 г., е истинско съкровище.
2.    GIORGIO ARMANI SI PASSIONE
Sì към любовта, Sì към живота и Sì към страстта… Според специалистите: „SI  PASSIONE придава неотразимо измерение на границите на жената. Парфюмът e женствен и мощен едновременно.“ Този изящен парфюм е една многостранна композиция от най-добри естествени съставки. Съдържа емблематичната нотка на черен касис и я комбинира с роза и бергамот. Цветното сърце на аромата пленява с букет от жасмин и роза като е леко закръглено от съблазнителната основа от кедрово дърво и пачули. Омагьосващият флорално-плодов аромат е за жената Sì, която казва „да“ на живота, на любовта и на себе си. Парфюмът е посветен на изключителните дами, които търсят, намират и излъчват съвършенство.
3.    DIOR FEVE DELICIEUSE
Тази нежна фиерия от аромати е изкушение за любителите на стилни парфюми. Парфюмеристът в DIOR Франсоа Демаши посочва: „Избрах като съставка екзотичния боб от тонка, защото наистина оценявам пикантната му закръгленост. Този парфюм е деликатес, ... който обаче никога не разкрива своята тайна.“
4.    GUCCI BLOOM
Аромат, който празнува автентичността, жизнеността и цъфти по естествен, изразителен и индивидуален начин. GUCCI BLOOM е създаден от майстора парфюмерист Алберто Морилас под ръководството на творческия директор на къщата. Парфюмът се разгръща пред нас като цъфтяща градина... Улавяме аромата на великолепните тубероза, жасмин... Изключително женствен аромат, подчертаващ елегантност и стил.
5.    JEAN PAUL GAULTIER CLASSIQUE ESSENCE DE PARFUM
„Толкова вкусен, че искате да отхапете въздуха: в CLASSIQUE ESSENCE DE PARFUM сладката бита сметана се комбинира с пикантен джинджифил. Арабският жасмин за флоралната фасета и скъпоценните дървесни нотки от мускус и кехлибар извайват цялостната композиция.“
6.    DIOR J`ADORE
Очарователен парфюм, който можете да подарите на всяка жена и ще бъдете  сигурни, че ще й хареса. „Аромат, с който се чувстваш щастлив.“
7.    TOM FORD BLACK ORCHID
Един особено популярен парфюм, ориенталски, цветен, силен, тежък. Парфюм за силни жени, за повече зимни и тъмни дни.
8.    PRADA LA FEMME
Парфюмът е с цитрусово-цветен аромат, който олицитворява идеалната свежест през лятото: прохладен бриз в горещ ден или освежаващо усещане под буйно сенчесто дърво, лекота и волност на брега на морето, океана или острова... Парфюмът е с ефирен аромат, ясно подчертани нюанси от великолепното франджипани, мандарина и чувствената тубероза.
9.    HUGO BOSS THE SCENT FOR HER PRIVATE ACCORD
Един привлекателен аромат, който съблазнява сетивата със своя благороден състав. Съдържа нотки на сладки мандарини и завладяващите османтусови цветя, какаов абсолют и печени зърна от тонка. В съответствие с „мъжкия си колега“, изисканият женски аромат е представен в елегантна стъклена бутилка с цвят на кадифен кехлибар. Неповторим дамски парфюм, подчертаващ женственост.
10.    YVES SAINT LAURENT ELLE
С една дума: „Класа“. Парфюм вдъхновение... Парфюм..., който печели сърцето ви от първия път. Тоновете на цветята очароват сетивата ви! В този парфюм нюанси на цитрусови плодове хармонират с екзотични личи и грациозни божури, а суровата фрезия, кадифеният жасмин и розата, заедно с черния пипер, са скрити в цветното сърце. Интересно, нали? Кехлибар, топло кедрово дърво, чувствен пачули и благороден ветивер формират непреодолимата основа на този парфюм. Прекрасен,  ежедневен, отличаващ се...
11.    JUICY COUTURE VIVA LA JUICY GOLD COUTURE
Очарователен парфюм с нотки на мандаринов портокал, африкански портокалов цвят и грейпфрут, с нюанси на жасмин, слива, кехлибар, ванилия и сандалово дърво... Цветисто-ориенталски парфюм, сладникав и цитрусов-плодов.
12.    DOLCE & CABBANA LIGHT BLUE EAU INTENSE
Според специалистите, този парфюм е повече... от аромат. Той олицитворява аурата на средиземноморската красота на синия фон на Капри. Плодово-флоралните фасети на парфюма се смесват в сърцевината с елегантен невен и нюанси от блестящи, опияняващи цветчета от жасмин. Характерните нотки наподобяват на сияещ кехлибар и нежен мускус.  Жив и чувствен аромат, който се разгръща деликатно.
13.    CHANEL COCO MADEMOISELLE
Вечната класика..., която винаги е примамлива... Изключително обичан парфюм с цветисти, кадифени и свежи нотки. Силно подчертан женствен аромат, който определено се развива не в първия момент, а впоследствие.
14.    MARC JACOBS DAISY DECADENCE
Плодово-сладникав, луксозно-чувствен и очарователен аромат, който ви приканва да се поглезите. С нюанси на италианска слива, букет от българска роза, течен кехлибар... Аромат, изваян с изтънченост. Истинско удоволствие.
15.    PRADA CANDY L’EAU
Класика, класика, класика... Парфюмът е продължение на италианската поредица. Сладък и жив аромат, събуждащ истинска чувствена наслада. Комбинацията от свежи, ориенталски и флорални аромати позволява на сетивата да витаят в небето. Ароматът съчетава: бял мускус, карамел, цитрусови и флорални нотки... Парфюмът е сладък, съблазнителен, чувствен, пенлив и свеж...
16.    JEAN PAUL GAULTIER LA BELLE
„Рай на желанията. Пленителна градина.“ Свеж и зелен, ориенталски парфюм, с нотки на ванилия, бергамот и круши. Парфюм, към който определено може да се пристрастите. Но... това не е никак опасно..., нали? „Блестящ аромат за ултра женствената и привлекателна жена.“ – посочват големите парфюмеристи.
17.    TIFFANY & CO. INTENSE
Този интензивно-ароматен парфюм има не по-малко претенции от това да отдаде почит на несравнимата и непроницаема красота на блестящия диамант, в който е поставен. Освежаващите цитрусови аромати на бергамот, лимон и мандарина, праскова и касис се съревновават с акцентите на цветен аромат от ирис и роза, а пачули и мускус служат за базови нотки. Ирисовият полъх в цялостния аромат хармонично допълва и много деликатно подчертава „образа“. Със своя стимулиращ аромат парфюмът се откроява с елегантност и увереност.
18.    LANCOME LA VIE EST BELLE
Универсална магия и красота на живота... Уникален обонятелен аромат... Парфюм с душа... Аромат, олицитворяващ положителното отношение към живота. Този неповторим аромат събужда всички сетива и излъчва френска красота и елегантност. LANCOME LA VIE EST BELLE придружава съвременната уверена жена по личния й път към щастието. Тя е свободна, красива и щастлива. Защото..., както пише философът Винсент Сеспедес: „Не можеш да гониш щастието, избираш го.“
19.    MIU MIU EAU DE PARFUM
Има някаква химера в този парфюм... Първият аромат от Miu Miu далеч надхвърля очакванията. Усещанията, които предизвиква, са трудни за определяне, но въпреки това можем да посочим следните: младост, женственост, свобода, увереност... Свежият аромат на момина сълза е силно подчертан и магически. Модерен парфюм, на който трудно може да се устои.
20.    BVLGARI ROSE GOLDEA
Изключително елегантен парфюм, събуждащ дори... определено любопитство. Цветният му аромат е ясен и златист. „Златист“, защото ароматът съчетава сиянието на златото и елегантната чувственост на розата. BVLGARI ROSE GOLDEA се представя като флорално творение, чиято обонятелна сила сигнализира за присъствието на жена много... преди другите сетива да са я възприели. Ароматът му е омайващ, неустоим, съблазняващ и подтикващ към мечтаене. Парфюмът е чувствен букет от плодов нар, нежен рози, топли нотки на мускус и сандалово мляко. Горна нотка: свеж - пенливо - цветен: екстракт от нар, цвят от роза и мускатен нектар, открояват се също така нотки на кристален мускус, малини, портокал. В сърцевината на аромата се появява редкият златен мускус с жасмин и иланг-иланг. Парфюмът е предназначен за всички жени, които познават себе си, както и за тези, които са намерили своя стил. Ароматът е толкова благороден, колкото и елегантен... Толкова деликатен, колкото и обаятелен...
С това, скъпи лейди, ще завършва дамската колекция от аромати.

Топ 20 парфюма за елегантни джентълмени:

1.    PACO RABANNE 1 MILLION
Според специалистите: един от най-великолепните мъжки парфюми. Казват шеговито, че ако сте с този парфюм, „ухаете на 1 милион долара“. Парфюмът е с траен аромат и се „разгръща“ перфектно.  Уважаеми джентълмени, с този парфюм впечатлявате силно!
2.    GIORGIO ARMANI ACQUA DI GIO PROFUMO
Определян също така като един от успешните мъжки парфюми на всички времена. Класически аромат, свеж, въздействащ солидно и самоуверено. Това е един от парфюмите, които всеки един джентълмен би трябвало да притежава.
3.    CREED AVENTUS
Истинско произведение на луксозното парфюмерийно изкуство!... Аромат, който без съмнение подчертава вашата самоувереност, авторитет и успех. Луксозен парфюм, с който бихте спечелили единствено комплименти. CREED – с традиция от 1760 г. и легендарния James Henry Creed.
4.    PRADA AMBER POUR HOMME
Парфюм с подчертан класически мъжки характер. Ароматът на PRADA AMBER POUR HOMME безспорно е великолепната хармония от кехлибар с ориенталски акорди, индийско сандалово дърво, здравец, смирна, смола от каменни рози, италиански баргамот, ванилия, кардамово масло от Гватемала... Според специалистите: „Парфюмът силно впечатлява със сложна мъжка чувственост и излъчва мъжка елегантност.“
5.    YVES SAINT LAURENT LA NUIT DE L`HOMME
Пленяващ парфюм за срещи и запомнящи се вечери. Нотките на кардамон, лавандула, кедрово дърво и бергамот са в перфектна комбинация. Парфюм за атрактивните мъже.
6.    DIOR SAUVAGE
Този невероятен мъжки парфюм е... много убедителен със своя характер. Свеж аромат, който ни очарова с нотките на елегантност. Подходящ е за всеки повод и за всяко облекло, без значение какъв тип сте.
7.    JEAN PAUL GAULTIER ULTRA MALE
Един от най-обичаните и търсени парфюми за мъже. Великолепно съчетание от лавандулови нюанси, мента, круша, бергамот, канела, черна ванилия и скъпоценната амбра... Силен парфюм с дълготраен аромат. Според специалистите: един от най-добрите мъжки парфюми за 2019 г.
8.    GUERLAIN L`HOMME IDEAL
С нотки на българска роза, череша, ванилия, тамян, бадем... Свеж аромат, луксозен, атрактивен и елегантен. Силен парфюм.
9.    VERSACE EROS
Още един изключително успешен парфюм, асоцииращ се с мощ и страст. Парфюм по-скоро за млади мъже. Парфюмът е уникален със съчетаните в него нотки на мента, лимон и свежа зелена ябълка.
10.    BLEU DE CHANEL
Поглеждайки флакона, бихме могли веднага да кажем: стил и класа. Според специалистите, този парфюм ще остави трайна следа в парфюмерийната история. Нещо повече, той още сега оказва силно влияние на другите марки мъжки парфюми. Парфюмът е изключително подходящ към смокинг и елегантен костюм. Кавалерите ще бъдат затрупани от комплименти...
11.    GUCCI GUILTY POUR HOMME
С нюанси от италиански лимон и розов пипер, кардамон и амбра, този парфюм завладява както душата ви, така и разума на дами и кавалери. Креативен, екзотичен и чувствен парфюм...
12.    PRADA L`HOMME INTENSE
Парфюм за всеки ден, но също така парфюм за много специални, тежки и елегантни поводи. С ухание на чистота и свежест, PRADA L`HOMME впечатлява със своята луксозност. Притежава учудващо дълготраен и дипломатичен аромат, и има нотки на ирис.
13.    BOTTEGA VENETA POUR HOMME EXTREME
Един уникален букет от аромати на сибирски кедър, хвойна, бергамот.... Бихме могли да кажем дори: един парфюм букет от желания и мисли...
14.    HUGO BOSS BOTTLED INTENSE
Този парфюм съдържа много по-висока концентрация на масла и интензивни дървесни и пикантни компоненти в сравнение с класическата тоалетна вода BOSS BOTTLED. Ярко изразените ябълкови нотки в комбинация с нежни акценти на зелени портокалови цветчета, кедрово дърво, ванилия и сандалово дърво придават на парфюма идентичност.
15.    SALVATORE FERRAGAMO F BLACK POUR HOMME
Цветисто-ориенталски мъжки парфюм. Игра на светлина и сянка, елегантност и сетивност. Перфектна композиция от най-избраните есенции за мъже. Включва нюанси от кориандър, лавандула, черен пипер, ябълка...
16.    JOHN VARVATOS ARTISAN
Парфюм с повей на сицилиански мандарини, лавандула от Прованс, а също така с аромат на майоран, мащерка, джинджифил, цвят на африкански портокал и индийска мурая. „Ухание за душата.“ „Коктейл от витамини за нашето обоняние.“ – посочват милионите му почитатели от целия свят.
17.    HERMES TERRE D`HERMES
Модерен класически парфюм – по този начин бихме могли да го определим. Парфюм с аромат на портокалови кори и грейпфрут. Земен, свеж, летен, морски...
18.    BVLGARI AQVA AMARA
С полъх на индонезийски погостемон, тамян, сицилианска мандарина, неролиево масло... Един определено свеж пафюм, който е подходящ както към спортно-елегантно облекло, така и към елегантни костюми. По-скоро летен аромат, в приятни ценови рамки.
19.    TABAС ORIGINAL
Голяма класика... Класически парфюм с характер и история (за която в следващ материал вероятно ще отделим специално внимание). Парфюмът съдържа нотки на карамфил, сандалово дърво, амбра... Уникалният аромат на TABAC ORIGINAL е хармонична триада от алдехидни нотки, пиперливо-пикантни акценти и екзотични гори. Цветният комплекс хармонично закръгля аромата: тръпчив и пикантен, заоблен с ценни нотки от дърво, мускус, кехлибар. Горната нотка включва черен пипер, лимон, бергамот и нероли, а също така лавандула, лайка, здравец, дъб... Основата е заоблена с карамфил, сандалово дърво, ветивер, мускус. Според специалистите: „Парфюмът е идеален синтез на отличителна мъжественост и класическа елегантност. “ Aсоциира се със свежест, свобода и приключения.
20.    DIOR HOMME INTENSE
Този мъжки парфюм ухае съвсем, съвсем... различно от всички други. Трудно е да се опише ароматът му, тъй като е уникален и сложен. „Бижу“ парфюм в парфюмерийния свят, майсторско произведение на парфюмеристите. С този парфюм, уважаеми джентълмени, ще впечатлите навсякъде... Ароматът е „класен“, изключително предпочитан за специални поводи.

„Парфюмът живее във времето - притежава и младост, и зрялост, и старост.“ – „Парфюмът“, Патрик Зюскинд

Уважаеми дами и господа,
Уважаеми лейди и джентълмени,
Скъпи читатели и приятели на вестник „България СЕГА“,

Усетихте ли полъха на ароматите от 2019 година и изминалото десетилетие? Добавихте ли знания за света на парфюма и времето?...
    Надявам се, че информацията, която ви представих, бе интересна и полезна за вас.

    Желая ви здрава и радостна, щастлива и ароматна, успешна и мирна 2020 година!


Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7