За културата и словото българско ...

Начална страница | Интересно | За културата и словото българско ...
image

Когато голямата зала на културен център „Магура“ в Чикаго стане тясна, за да побере прииждащите хора, това може да означава само едно – че интересът им е провокиран сериозно. В неделния следобед на 10 ноември 2019 бе проведен Третия Фестивал на българската култура в Чикаго, с надслов „Българската култура в слово и визия – Чикаго 2019“. Освен сънародниците ни в Чикаго, събитието беше уважено и от Генералния консул на република България – г-н Иван Анчев, който приветства събитието и участниците в него. Тук отново заедно с нас в Чикаго бяха Ангел Колев от Филаделфия – създател на проекта „За буквите“ и председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, д-р Людмила Калоянова – зам.-председател на лигата и Васил Славов – поет и литературен критик, пристигнали от Питсбърг, Пенсилвания.
Но имаше нещо, което се очакваше с особен интерес и предусещане за различност. Това беше присъствието на специалния ни гост от България - Румен Леонидов – поет, журналист и издател, пристигнал в Чикаго по покана на Фондация „Аполония прес“, Лигата на писателите и Салон за българска култура и духовност в Чикаго. Председателят на Салона - Снежана Галчева обяви резултатите от Международния литературен конкурс „Изящното перо-2019“, за който стана традиция да бъде част от провеждания през две години културен фестивал. Бяха връчени Грамоти на лауреатите от Чикаго в различни категории – Калина Томова, Райна Недялкова и Николета Моралес.
Публиката от Чикаго имаше възможност да разбере повече и за проекта „За буквите“ от неговия създател Ангел Колев, който вече е и председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Той си е поставил родолюбивата цел всяка година да подпомага издаването на български книги на талантливи автори. Това осмисля живота му и се е превърнало в негова кауза, заради което с основание можем да го наречем истински радетел за български език и култура, будител от новото време. Особен интерес предизвика и казаното от д-р Людмила Калоянова – зам.-председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, която говори за новата визия на организацията.
Призова за отвореност и сътрудничество с други културни организации и включване в културния живот на българската общност в Чикаго. Всичко това – премислено и с много ентусиазъм, поднесено професионално и със стил. По-нататък Снежана Галчева напомни написаното още преди единадесет века от Константин Преславски – една от най-значимите личности в историята на старобългарската ни духовност и култура: “ Голи са народите без книги.“ Затова е много важно, че българите тук в Чикаго имат своята „Споделена библиотека Магура“. Бонка Георгиева говори за нейното създаване през 2017 г., за даренията, които са направени, за заглавията на книгите, изпратени от България със специално послание за българските читатели в Чикаго.
Поетът Румен Леонидов също остави свои книги за почитателите на неговата поезия. Защото толкова много хора очакваха да го чуят – поета, непримиримия и свободен дух, съвършения талант, човекът, който прави така, че истината да не бъде премълчавана. Той е този, който на въпроса какво работи, лаконично отговаря: Трън! Да, наистина той е трън в очите на тези, на които не е удобен. Но той запали онзи „Факел“, който продължава да гори и да осветява пътя и душите ни отвътре с огнено слово и талант – там, където имат място само големите по дух и сърце. Поетът беше представен от двама души, които са най-близо до неговия духовен свят – от приятеля, съратника, поета Васил Славов, с когото заедно изкачват стръмните поетични върхове, понесли на гръб своето разпятие – различно за всеки, но еднакво съдбовно, и от д-р Людмила Калоянова, която развълнува присъстващите с проникновеното вникване в поезията му.
Стихът, който тя прочете, на фона на музика, подсилваща въздействието му, накара хората да се просълзят и да не се срамуват открито да избършат сълзите си. Имаше нещо магично и толкова хубаво от това общуване на Румен Леонидов с присъстващите в залата, че наистина времето спря, пространството се изпълни с дух и светлина, въздухът стана материален...
Хората не го пускаха, искаха да бъдат за по-дълго до него, купуваха книгите му, искаха автограф и личен контакт. Какво по-хубаво от това за един творец... Горди сме, че беше сред нас, Румене! Българският актьор в чужбина има своето особено място при изграждането на националното ни самочувствие. Защото за него най-важното е да остане в сърцата на публиката.
Нещо, което актьорът Емил Стоев от „Сцена без граници“ отдавна е постигнал, не само тук в Чикаго, но и в цяла Америка. Неговото изпълнение на басня, стихотворение и проза предизвика бурни аплодисменти и искрен смях в залата. Присъстващите успяха да разгледат и предоставените картини в залата от българските художници в Чикаго – Кирил Манасиев, Деница Маневска, Кина Бъговска, Полина Пеева, Лина Григорова, Елена Михайлова и Петър Давидков. Отправна точка на тази своеобразна изложба е способността да ни докосне емоционално и интелектуално. Защото със своето художествено-естетическо въздействие тези картини влизаха в диалог с пространството, в което бяха изложени – Културен център Магура, с неговата своеобразна атмосфера. Сдружение „Български музей в Чикаго“ с Президент Елена Попниколова, предостави своя колекция с експонати от ХIХ век. Участието на солисти от ансамбъл „Хоро“ с художествен
ръководител Ирина Гочева беше закономерен завършек на събитието. След това гостите имаха възможност да присъстват на коктейл, осигурен от Лигата на българските писатели в САЩ и по света и Фондация „Аполония прес“. Резултатите от конкурса могат да се видят на ФБ-страницата на: Салон за българска култура и духовност.

Снежана Галчева –
Председател на Салон за българка култура и духовност - Чикаго

За в. „България СЕГА“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7