100 приложения все още може да имат достъп до данните ни във Facebook

Начална страница | Интересно | 100 приложения все още може да имат достъп до данните ни във Facebook
image

Няма данни за злоупотреба с информация

Близо 100 разработчици на софтуер може да са получили неправомерен достъп до потребителски данни във Facebook, включително имена и снимки. Това разкриха от компанията, управляваща най-голямата социална мрежа в света, предава CNBC. 
Наскоро социалната мрежа е открила, че някои приложения са запазили достъп до този тип потребителска информация. Новината идва след направените през април миналата година промени, целящи да предотвратят точно това.
От Facebook казват, че са премахнали такъв тип достъп за до 100 свои партньори, разработчици на софтуер. Оказва се обаче, че само през последните 60 дни поне 11 фирми са имали възможност да видят такъв тип данни. 
От социалната мрежа казват, че не са виждали никакви доказателства за злоупотреба с информацията. Въпреки това уверяват, че „ще ги помолим да изтрият всички данни на членовете, които може да са запазили и ще извършим одити, за да потвърдим, че са били изтрити“, пише още в блога на компанията.
Няма данни колко потребители са засегнати.
Facebook ограничи достъпа за разработчици на софтуер до данните на своите потребители, след като през март 2018 г. гръмна скандалът с консултантската фирма Cambridge Analytica, която е получила непозволен достъп до данните на 87 млн. души. Предполага се, че по този начин е таргетирала политически послания и потенциално може да е повлияла на изборните резултати в президентската надпревара в САЩ през 2016 г.
От тогава насам социалната мрежа е подложена на ожесточена критика заради методите си на събиране, съхранение и споделяне на лични данни с и от трети страни. През септември компанията обяви, че е спряла десетки хиляди приложения в резултат на последвалите разследвания на екосистемата ѝ.
Facebook е притисната и от регулаторите. През юли се съгласи да плати рекордните 5 млрд. долара в рамките на споразумение с Федералната комисия по търговия в САЩ, след като агенцията започна да проучва компанията покрай скандала с Cambridge Analytica.
Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7