Българска обредна сватба вдигна разградска мома във Вашингтон

Начална страница | Интересно | Българска обредна сватба вдигна разградска мома във Вашингтон
image

Българска обредна сватба вдигна насред Вашингтон разградска мома.
Главната героиня в събитието Деница Иванова е дъщеря на съгражданката ни Бойка Попова – съосновател на българското училище в американската столица „Христо Ботев – Академи“.
Избраникът й Веселин Маринов пък произхожда от семейство на инженери и е родом от Враца.
Двамата се запознават случайно на сватба на приятели в София и любовта от пръв поглед ги събира завинаги, но както всяко начало, така и тяхното е трудно. Веско е в България, а Деница живее и работи във Вашингтон. Младите обаче успяват да преодолеят трудностите, затвърждавайки максимата, че за любовта граници няма, и днес вече са семейство.
В края на лятото сключват граждански брак и вдигнат сватбено тържество, а преди няколко седмици решават, че ще си засвидетелстват вярност и така, както поверяват старите български традиции.
Водени от любовта и носталгията си по родината, Дени и Веско организират възстановка на сватба по български обичай и пременени в народни носии дават уникален пример за това как българщината може да бъде съхранена, а традициите – продължени, дори и в странство.
Всички роднини и гости на младото семейство обличат сценичните одежди и стават част от фолклорния им спектакъл насред Вашингтон. А в ролята на попа за венчавката влиза бившият ръководител на Капански ансамбъл – Разград Румян Занев, който от няколко години също живее и твори в столицата на САЩ. Именно той е авторът на сценария и хореографията на сватбата на Деница и Веселин, в която се редуват кръшни хора и ръченици с обреди от Северняшката фолклорна област – капански обичай с прибулване с червен воал, наричане за здраве и любов, бръснене на младоженеца, откупване на булката, поднасяне на дарове на кръстника, захранване с питка с мед и шарена сол и възстановка на свещен брак, ознаменуван с камбанен звън.
Днес, младата разградчанка продължава по пътя си рано до рамо с любимия Веселин, вече като Деница Маринова. А това да бъде посланик на българското отдавна е превърнала в своя професия. Дени преподава родния си език на американски дипломати в център за култура и езици, който е контрактор на американското правителство. Курсовете, които води, продължават по десет месеца, а обучението е индивидуално, по шест часа всеки ден.
Част от образователната програма са посещения на български концерти и събори във Вашингтон, където дипломатите могат да чуят повече диалекти, да се запознаят с българската общност и да създадат контакти.
Тези си ангажименти разградчанката съчетава успешно и с учителската си работа в „Христо Ботев Академи “, където преподава български като чужд език на смесен клас.
Ekip7.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7