Джет лаг

image

Вие знаете ли, че Америка е толкова далече, че там хората ходят надолу с главата? Вярно е! Америка се намира точно от другата страна на Земното кълбо. И досега, когато съм в Америка, все ми идва да си хвана с две ръце шапката, да не вземе да се изхлузи от главата ми и да се изгуби във Вселената.
Изобщо в Америка всичко е наопаки. Докато България строеше социализма, тук се вихреше див капитализъм. Почна ли България да заприличва на Чикаго от годините на сухия закон, Америка си избра политбюро от корпоративни мениджъри, изборите ги обърна на пародия и въведе във всички корпорации научния комунизъм. Не се майтапя. Знаете ли какво ми каза един културтрегер на поредното партийно събрание в болничната мрежа, в която работя?
Никога няма да познаете! Каза ми: “Докторе, винаги постъпвай така, както постъпват всички, защото е по-добре да сгрешиш в колектив, отколкото да си прав и сам!”
Направо ми заприлича на другаря Костов, преподаващ основите на политикономиката на първокурсник от ВМЕИ-то.
Когато в Америка е ден, то у нас е нощ и това обяснява защо ние сме заспали, а те са напреднали. Ние заспим, а те напредват ли, напредват. Събудим се ние, а те ни направили едни филми в Холивуд за това колко са напреднали. Ние зацъкаме с езици, а те легнат да се наспят. Докато се нацъкаме и ей ги на – американците се наспали и се изпъмпулили, а ние се прозяваме и сме готови за сън.
Затова, когато си дойда от Америка и Вие заспите, мен сън не ме хваща. Чудя се как още да напредна и каква нова измишльотина да Ви разкажа, та да зацъкате с езици и да забравите и ума, и дума.
Ето какво измислих. Само слушайте…
Вие тук, като сте с главите нагоре и не Ви е нужно да си държите шапките, защо не си погледнете ръцете?
Две ръчички с по пет пръста. Цял министерски съвет. Да, не ми се смейте. Имате си там и министър на финансите, и на транспорта, и спортен, и културен, и здравен министър. Имате си и военен, и вътрешен, а също така и външен министър, а Вие самият сте им министър-председателят. Я ги стегнете тези синковци, че да не се разхайтват. Всичко Вам потребно те могат да Ви доставят, стига да не мързелуват, а да си вършат работата. Работата им е да работят за Вас. Не за някого другиго, а само за Вас.
При тазгодишното ми идване забелязах, че повечето от Вас точно това и правят. Работите си за себе си и все по-малко Ви дреме за поредната Холивудска боза. Май сте подразбрали, че докато ние там, в Америка, си похъркване, Вие тук сте будни и нищо не Ви пречи да напредвате. По малко или повече, не е важно. Важното е, че вече се нацъкахте с език и повече не Ви се цъка.
България умирала ли? Ай сиктир, както казват едни наши бивши съжители. Знаете ли какво видях на Ларгото оня ден? Остатъци от обществена тоалетна от пети век! Ей, българи, ние още от пети век сме имали обществен живот, както и понятие за хигиена. Какво е имало тогава в Европата? Галите и алдеманите са виждали кенеф само, ако ги пуснат в Рим, а гордите брити са го гледали през високата стена на Лимитса и са цъкали учудено с език. Тц-тц-тц, що за измишльотина? Че ей го храстчето къде е!
Тези ли посерковци ще Ви кажат кога да си колите прасето? Те ли ще Ви определят пола на децата и ще Ви учат на демокрация? Те гърците не ни научиха на демокрация, та тези ли! По скоро ние ги научихме гърците на музика и занаяти. Гледали са гърчолята златните ни кани и са цъкали с език, като британец пред ромски кенеф.
Бива ли да ходите в центъра на София по плочите, на които е стъпвал кракът на Самуила, и да се тормозите за приказките и делата на няколкостотин подлеци и сребролюбци?
Имате си цял персонален министерски съвет! Вашата съдба е във Вашите ръце!
Виктор Хинов за
Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7