Германски учени разработиха система за автономно кацане

Начална страница | Интересно | Германски учени разработиха система за автономно кацане
image

Немски изследователи са разработили автоматична система за кацане на малки самолети, която им позволява да кацат без пилот и някои от наземните технологии, които обикновено се използват за търговски полети.

Системата, ръководена от изследователи в Техническия университет в Мюнхен, позволява на самолетите да кацат автономно, използвайки „навигация с помощта на визия“.

Търговските въздухоплавателни средства обикновено използват Инструменталната система за кацане (Instrument Landing System, ILS), която разчита на радиосигнали и автопилота на самолета, което им позволява да кацнат автоматично - но тези системи не са достъпни в по-малките летища.

Екипът разработил оптична система за позициониране, използваща камера и инфрачервена камера при лошо време, които могат да се идентифицират пистата и да се изчисли пътя за самолета.
През май е извършен тестов полет, когато четириместният самолет е направил напълно автоматично кацане във Винер-Нющад, Германия. Кадри от полета показват тест-пилот, който седи с ръце на коленете си по време на кацането.
„Автоматичното кацане е от съществено значение, особено в контекста на бъдещата роля на авиацията“, казва Мартин Кюглер, научен сътрудник в катедрата по динамика на полетната система на ТУМ.
Тест-пилотът Томас Вимер коментира: „Камерите вече разпознават пистата на голямо разстояние от летището. След това системата води въздухоплавателното средство чрез подход за кацане на напълно автоматична основа и го поставя точно на централната линия на пистата."
Съществуващите европейски авиационни правила гласят, че пътническите самолети с повече от 19 места трябва да имат минимум двама пилоти в пилотската кабина.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7