77 билки и половина на Еньовден

Начална страница | Интересно | 77 билки и половина на Еньовден
image

„Ако ти си отворил очи, за да го видиш, ако си усетил аромата му, ако си проникнал в дълбините му, ако си чул и онова, което понякога трудно се долавя – греби с пълни шепи.“ Спомняйки си тези думи на Лозинка Йорданова, съглеждайки зелената свила на горите и полята, избуелите ниви и ливади, цъфналите цветя и билки, се досещам, че наближава денят на слънцето, на билките и водата - Еньовден.
Еньовден се празнува на 24 юни и е един от най-важните летни празници в народния календар на българина. Еньовден е древен празник със славянски произход. Това е също денят, на който християнската църква чества рождението на свети Йоан Кръстител. Отбелязването на Еньовден се свързва и с лятното слънцестоене.
Казват, че на 21 юни слънцето не само грее, но и силно трепти... Бабите пък изричат думите „Еньо вече си е наметнал кожуха и върви към сняг.“, тъй като след 21 юни нататък денят постепенно започва да намалява.

Еньовден и различните поверия
•    Старите хора казват, че в нощта преди Еньовден небето се отваря и сътворява чудеса.
•    В някои селища на България се вярва, че на Еньовден трябва непременно да се изкъпеш в реката, поела сила от слънцето. Като поемеш и ти от тази слънчева сила, ще бъдеш жив и здрав през цялата година.
•    В селищата по Черноморието казват, че на Еньовден морето спира да се движи. На този ден трябвало да не пропуснеш да се изкъпеш в него.
•    Според друго поверие на Еньовден трябва да наблюдаваш сянката си. Ако я видиш  цяла, с очертанията на глава и тяло, ще бъдеш здрав. Ако сянката ти се очертава с половин глава или без ръце, ще те очаква болест.
•    Навремето на този ден хората зажънвали няколко класа от нивата си. После те сплитали житните класове на плитка като вярвали, че това ще им донесе богата реколта.
•    В Северозападна България се вярва, че еньовската роса има голяма лековита сила. Затова събират росата и си мият лицето с нея.
•    На други места е разпространена вярата, че преди да тръгне към зимата, слънцето се изкъпва във водата и това я правело лековита. После, отърсвайки се от водата, слънцето ръсело роса, която имала магическа сила. Точно затова старите хора съветват: „На Еньовден, преди изгрев слънце, всеки трябва да се измие с роса и ако е възможно, да се потъркаля за здраве на росната поляна.“
•    Друго поверие казва, че на Еньовден всеки трябва да си измие лицето с течаща вода.
•    В нощта срещу Еньовден на мястото, където е заровено имане, излизал син пламък.
•    От билката бял пелин някои хора правят метла. С нея метат къщата, което трябвало да пази от неприятности и болести.
•    Някои вярват, че в нощта срещу Еньовден сънищата са пророчески. Баба Гина, например, заръчва на всички да запомнят съня си на Еньовден, а после им помага да го гадаят. „Да ти кажа, баба... Все хубави са сънищата на тоя ден, бре...“ – каза усмихната тя.
•    Други вярват, че, който успее да види изгрева на Еньовден, ще бъде жив и здрав, радостен и късметлия през цялата година.

Брането на билки
Старите баби ни разказват, че през нощта срещу Еньовден билките получават изключителна сила. Поради това рано сутрин на Еньовден, още преди изгрев, жени и моми обикалят поляните да събират билки. Но билките трябвало да бъдат не 20, не 30, не 50, а 77 и половина. Защо толкова ли? „Защото за всяка болест трябва да има билка, а също и за болестта, която „няма име.“ – споделят старите хора. Или... както казват още: „За всяка болка и... билка.“
В някои селища жените и до днес връзват с билки толкова китки, колкото са членовете на семейството. После билките използват като лекарство през цялата година. Ако се случи някой да се разболее, китката потапят във вода, след това измиват с нея болния, за да оздравее.
Може би сте чували за билката еньовче... Тя цъфти точно по Еньовден и е символът на този празничен ден. Хората я берат като вярват, че на този ден с нея могат да се излекуват всякакви болести. Вярват, че тя предпазва от болести и уроки.
Ето какви билки се събират на Еньовден: еньовче, лайка, цикория, бял равнец, мащерка, здравец, босилек, жълт кантарион, липов цвят, мента, цариче, росен, омайниче, невен, черен оман, бял оман, джоджен, ранилист, турта, очиболец, а също така роза и лавандула...
С билките моми и жени правят еньовски китки и еньовски венци за дома. Някои посочват, че билките за еньовските китки трябвало да бъдат точно определен брой – седем, девет или дванадесет. По традиция се увива също голям еньовски венец. През него трябвало да се провре всеки за здраве. Този венец също запазват и лекуват с него.

Еньова буля
В Югоизточна България на Еньовден се изпълнява обичаят Еньова буля. Нарича се така, защото главната фигура е „буля“ - момиченце, забулено като булка. На Еньовден едно момиченце, което е  на 7-8-годишна възраст, обличат като булка: в повечето случаи то е с носия или само с ризата и престилката от носия. После му поставят накити и було..., което не е бяло като на булките, а червено. През булото момиченцето може да вижда. След като булята е готова, четири моми вземат булята, носят я на ръце из поляните, пеят песни, играят хоро до реката и чешмата... Булята няма право да стъпва на земята и да говори. По-късно момите започват да й задават въпроси. Едва тогава булята започва да говори като по нейните отговори момите гадаят за своето бъдеще.
След като се върнат в селото Еньовата буля изважда китките от съд, в който са натопени. Всъщност, тези китки са свити от момите вечерта преди Еньовден. При това китките са завързани с червен конец и всяка от момите е поставила на китката си пръстен. Китките се слагат в съд с вода, в която пускат и няколко зрънца овес... Бабите заръчат съдът с вода да престои през нощта под цъфнал трендафил.
Та..., след като момите се върнат в селото (в повечето случаи в дома на булята)...,  булята изважда китките една по една и се гадае за бъдещето на момите. Гадаят и правят предсказания не само за женитба, но и за здраве, за богатство, за плодородие през годината. Накрая с водата, в която са престоели китките, момите си мият очите – разказва баба Неделя.
Интересно е и това, че на някои места в България ролята на булята се изпълнява от женска кукла, изработена от кросно и кръстачка, облечена в сватбени дрехи.

Именници на Еньовден
Имен ден на Еньовден празнуват: Еньо, Енчо, Енко, Йоан, Йоана, Ивет, Калоян, Яна, Яница, Янислава, Янита, Янко, Янин, Янимир, Яно, Янчо, Янаки, Денислав, Деница, както и Даян, Даяна, Диян, Диана, Дилян, Диляна, Ивет, Ивета... На Еньовден именници са и всички, чиито имена носят имена на билки.
Еньовден е празник също на фармацевтите и билкарите.

Ястията на Еньовден   
Според традицията на Еньовден се поставят на трапезата предимно постни ястия с киселец, коприва, лапад, лозови листа... На Еньовден се приготвят също обредни хлябове. Парченце от хляба се предлага с мед, за да е сладка годината.
Някои жени пекат курабийки с форма на слънце. Други правят качамак или супа с гъби и печена царевица. Трети варят зеленчукова супа със седем билки...
За празника може да се приготви еньовска питка като брашното разбъркват със зелена клонка. Вместо с вода или мляко, питката може да бъде омесена с отвара от седем зелени билки.
Други месят питка като поставят в нея няколко билки.
Някои жени приготвят сироп от мента или бъз, който сервират към ястията...

На Еньовден да се огледаме...
Старите хора казват, че както слънцето се спира на 21 юни, за да огледа Земята, така и ние трябва да се огледаме на Еньовден, т.е. да направим равносметка за изминалата половин година и да помислим за предстоящата половин година...
Минало време... Но като че ли времето няма старост... Да надникнем в душата си и опознаваме себе си... Да  погледнем с душата си в душата на онези, които са сътворили и творят красота... Да се вгледаме в народното изкуство... Да се вслушаме в многовековните ни традиции и празници – низ от мъдрости и чудеса..., кадифена топлина, която ни връща към родния дом..., към радостта и вярата в утрешния ден...     

Д-р Ваня ВЕЛКОВА
в. „България СЕГА“, Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7