Най-богатият спортист в света е живял в античността

Начална страница | Интересно | Най-богатият спортист в света е живял в античността
image

Когато мислите за най-богатите спортисти на всички времена, кой ви идва на ум? Майкъл Джордан с легендарната си игра за NBA и с масовата си марка спортни стоки? Лионел Меси, глобална суперзвезда с висока заплата и много сделки за реклама? Или може би Флойд Мейуедър, който стана милиардер от боксови мачове?

Както се оказва, никой от тях не е най-богатият спортист на всички времена. Не, тази чест принадлежи на човек, за когото вероятно никога не сте чували за: Гай Апулей Диокъл.

Диокъл (104-146 сл. Хр.) е роден в римска провинция в днешна Португалия и започва да се състезава с колесници на 18-годишна възраст. Той често се състезава с четириколесни колесници, използвайки своя любим похват - да изпреварва конкурентите в последната обиколка. Този ход го превръща в любимец на публиката - и му печели много пари.

По време на кариерата си Диокъл е получил 35 863 120 сестерции. Изгладени с инфлацията, общите му печалби ще бъдат равни на 15 млрд. долара днес! За сравнение, Майкъл Джордан, най-богатият спортист в днешно време, е натрупал около 1.9 млрд. долара богатство.

Може би още по-впечатляваща е дългата кариера на Диокъл. Състезанията с колесница са изключително опасни. Ездачите участват в седем изнурителни обиколки само с крехки кожени каски, предпазители за пищяли и обикновени нагръдници за защита. Един грешен ход може да означава сериозни наранявания или дори смърт.

И все пак, Диокъл се състезава почти четвърт век, накрая се пенсионира на 42-годишна възраст. Той печели 1 462 от 4257 състезания, в които участва.

Диокъл идва от по-низшите стъпала на обществото. Питър Стрък, професор по класически науки в Чикагския университет, смята, че Диокъл най-вероятно е неграмотен. И все пак, според Стрък, заплатата му е пет пъти по-висока от тази на най-богатите провинциални управители от същата епоха. Неговите доходи също са достатъчни, за да осигурят зърно за целия град Рим за цяла година или да плащат на всеки един войник на римската армия в най-силните години на имперския ѝ обсег за повече от два месеца.

Въпреки че сега заплатите на спортистите изглеждат абсурдно високи, те не могат да се доближат до постижението на Диокъл. Почти 2000 години по-късно той все още държи трона като най-високоплатения спортист на всички времена.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7