Facebook представи своята криптовалута Libra

Начална страница | Интересно | Facebook представи своята криптовалута Libra
image

Facebook представи официално днес своята цифрова валута. Тя се нарича Libra и ще бъде пусната през 2020 г., съобщават световните медии. Валутата ще позволи на милиардите потребители на най-голямата социална мрежа в света да извършват финансови транзакции онлайн.
 
Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия сектор. Самата Facebook вече е обект на контрол и е изправена пред нарастващи призиви за регулиране и антитръстови мерки. Един от основните въпроси е колко скоро човек ще може да използва цифровите монети в социалната мрежа, за да си купи например кафе, пише Guardian.
 
Какво е Libra?
 
Facebook казва, че Libra e „глобална валутна и финансова инфраструктура“. С други думи, това е цифров актив, изграден от компанията и захранван от собствена блокчейн технология. Името, в превод от латински „везни“, е свързано с понятието за измерване на тегло.
 
Защо Facebook стартира криптовалута?
 
Основното твърдение на Facebook е, че иска да достигне до 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкова сметка.
 
Компанията тепърва ще се сблъска с регулаторни препятствия и антитръстови тревоги, особено в момент, когато много антимонополни органи искат разбият гиганта. По-рано се чуха слухове, че членове не американския Сенат например са поискали от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да им даде разяснения по въпросите за неприкосновеността на личния живот.
 
Как може да използва?
 
Когато Libra стартира, на потребителите ще се даде възможност да изтеглят Calibra – дигитален портфейл, чрез който да опират с криптовалутата и да пращат активи на всеки, притежаващ смартфон. Приложението ще бъде налично в Messenger и WhatsApp, но самостоятелна апликация.
 
Не е ясно къде цифровите пари на Facebook ще бъдат пуснати първоначално. Но от Facebook казват, че „почти всеки“ по света със смартфон ще може да изтегли приложението, което навежда на мисълта, че ще е в широк мащаб.
 
Какво можете да си купите с него?
 
Facebook ще пусне дигиталния портфейл Calibra, за да позволи на потребителите да изпращат пари един към друг. Освен транзакциите в самата програма, Facebook иска да улесни използването на Libra за ежедневни плащания.
 
Като едни от ранните инвеститори в криптовалутата, Uber и Lyft например вероятно ще дават възможност за плащане за услугите им с Libra.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7