Разводът и неговата психология

Начална страница | Интересно | Разводът и неговата психология
image

Разводът – това е раздялата на двама съпрузи или партньори в живота. Той най-често е резултат от дълъг период на семейна криза и конфликт в междуличностното взаимоотношение, които предизвикват психическо страдание за двамата партньори, а ако има деца, те страдат още по тежко.

За голяма част от хората разводът е много проблематичен. За малко хора може да се каже, че разводът е нещо обикновено и не ги травматизира
Всеки брак и всеки развод имат свои психологически особености. Не е ново твърдението, че всички щастливи семейства си приличат, но всяко е нещастно по свой собствен начин. Все пак може да се каже, че моделът се унаследява. Ако родителите на някой са се развели, има голяма вероятност и порастналото дете след време да се разведе, тъй като ще е склонно да реши семейните си проблеми по същия начин. Разводът е често явление при хора, които са създали семейство преди да достигнат 20 годишна възраст, както и при тези, които произхождат от различна икономическа и социална среда.

Често процесът на развода е много тежък период от живота, сравним с периода след смъртта на някой много близък. При развода обаче другият е жив, нищо не е така окончателно.
Този факт от време на време кара и двамата да мислят дали може да нещата да се върнат, къде е вината, дали това е правилното решение, дали е добре за децата, какви ще са последствията от самотата. Това е така, защото има надеждата за нова срещата и възможността отново да строят семейството и да създават сигурност, и те все ангажират мислите им .

За разлика от тази група хора има и други, които не преживяват толковаежко развода. Това са тези, които много са страдали през съвместния живот и предпочитат да се разделят колкото може по-бързо. За тях разводът е само последната спирка.
Раздяла
Този вид развод не е много популярен, но съществува. При него партньорите, имайки деца, предпочитат да се разделят без да се развеждат. Такова решение е доказателство, че те имат междуличностни конфликти, които сами не могат да решат. Надявайки се обаче да се разрешат от само себе си, ако не са един близо до друг за известно време, единият партньор напуска другия без развод. Това е много тежко за децата, тъй като те не са наясно с положението - дали имат двама родители, разведени ли са, обичат ли се и най-важното – дали обичат децата си.
Психологически развод
Този вид развод е много тежък, особено за единия партньор. Често явление, когато има много голяма зависимост между тях. След развода този, който е бил по-зависим, трябва да свикне да е се справя сам. Той може да страда от депресия, отчуждение и лошо настроение. Според изследванията последиците от този вид развод се изстрадват може би до 2 години. През тези години двамата се отчуждават един от друг и след време успяват да имат самостоятелен живот и отделен от другия свой собствен идентитет.
Разводът е безкрайно емоционално натоварване, тъй като множество видими и невидими връзки свързват двамата партньори един с друг. Не е никак лесно да се освободят от всичките чувства и емоции чрез скъсване на връзките, които са затвърждавани много години между тях. Това е момент на разрушаване.Ако в един брак единият търси задоволяване на детските си нужди от любов, когато не е бил оценен и забелязан в родното си семейството, а другия е силен, подкрепящ и правещ жертви, тогава това неравно отношение може да затруднява психологичния им развод. Не е лесно за силния да предаде и да остави безпомощния, беззащитния и притеснен свой партньор. Страхът и чувството за вина могат да те изпепелят.Това чувство за вина понякога и отлага за дълго време развода а вече съвместното съжителство е само формално.
Никой не създава семейство с мисълтта да се разведе.Но за съжаление някой ден това може да се случи.Изисква се много търпение,такт,компромис за да оцелее бракът между двама души.

Rozali.com
За вас подбра:
Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7