Първият фестивал на българската книга в Брюксел започва с романът победител в конкурса на „Хермес“

Начална страница | Интересно | Първият фестивал на българската книга в Брюксел започва с романът победител в конкурса на „Хермес“
image

„Чуй щурците“ е дебютният роман на Татяна Попова. Тя спечели тазгодишния национален литературен конкурс, организиран за 9-а поредна година от издателство “Хермес“.

Татяна е на 28 години и е учител по български език и литература. Нейният първи роман излезе в навечерието на 24-ти май и макар успехът наскоро да споходи младата жена, тя скромно признава, че мечтите ѝ са свързани както с писане, така и с продължаване на учителската професия.

 „Чуй щурците“ e трилър, който проследява сблъсък между учители и ученици, изневери и тайни връзки в дебрите на тъмния интернет. Проблеми, за които рядко се говори, но са често срещани сред тийнейджърите.


Как се чувстваш след като първата ти книга излезе в навечерието на 24 май?

Все още не мога да повярвам и се питам дали не сънувам. Много еуфорично, вече получих и първите си отзиви за романа.

Какви са те?

Че се чете на един дъх. Доста хора са останали изненадани от края. Като цяло, че книгата се чете бързо.

За първи път ли кандидатстваш в подобен тип литературни конкурси?

Да, за първи път кандидатствам и съвсем случайно разбрах от колежка, с която сме си говорили, че се интересувам от писане. Тя ми каза: „Това издателство е страхотно, кандидатствай в този конкурс!“. Не вярвах изобщо, че мога да стигна до края, тъй като всеки човек е скептичен, като чуе конкурс, но много се радвам, че взех участие.

Откъде ти хрумна идеята да напишеш трилър, който се разиграва в двора на едно училище?

След първата година като преподавател се бяха насъбрали страшно много емоции  и идеи, които превърнах в история и впоследствие открих, че трилърът е моят жанр.

Ти всъщност си учител в софийско училище?

Да, преподавам вече 4-та година.

Може ли да кажем, че от твоя опит в българските училища ти хрумна идеята за този роман? Базира ли се на реални твои наблюдения и преживявания?

Истината е, че всичко в романа е художествена измислица. Но разбира се, имах наблюдения върху темите, които вълнуват децата, върху начина, по който говорят, и дори подсъзнателно това ми е повлияло върху написването на книгата.

Ти си проучвала проблематиките, които загатваш в романа. Ние няма да разваляме тайната около сюжета, но кои са все пак основните проблеми, които ти засягаш?

Основните проблеми са комуникацията между учениците, най-тъмните кътчета на човешката душевност, тъй като според мен един литератор трябва да е своеобразен археолог, да не се притеснява да покаже проблемите, които възникват. Проблемите в цялото общество, пукнатините, така да се каже. Проучих и доста информация за тъмния интернет, тъй като това е наболяла тема. В момента не се говори много, но съществува като проблем. И всичко това се превърна в история.

Под тъмния интернет имаш предвид анонимността?

Да, и специално засягам интернет адресите, които не могат да бъдат проследени, които не са на повърхността. Точно това интернет пространство е предпоставка за доста престъпления, измами, насилие и то много трудно може да бъде проследено.

А в този контекст - защо избра такова прозаично заглавие?

 „Чуй щурците“ всъщност е една метафора. Метафора за това, че истината е в песента на колектива. Идеята за това да обръщаме внимание на общото дело, което ще остане много след индивидуалните пориви и стремежи. И щурците... песента им е невероятна! Много често ние не обръщаме внимание, но в тяхната песен има едно съвършенство. Според мен човек трябва да обръща внимание на малките неща, на природата, на нещата, които ще останат след нас.

Ти като преподавател имаш ли впечатление дали по-малките деца и юноши имат интерес към литературата – като четене или писане?

Честно казано, имат интерес към литературата, но не всички от задължителните произведения предизвикват в тях достатъчно любопитство. Аз се учудих колко мои ученици прочетоха книгата за една вечер. Казаха ми, че страшно много ги е увлякла и според мен има надежда. Въпреки всичко.

Имаш ли вече идея за нов роман?

Да, дори преди премиерата на книгата написах трета глава от новия си роман, тъй като бях много напрегната и реших да се разсея по някакъв начин. И да, имам идея. Той ще бъде по-футуристичен, ще се развива в 22-ри век, но за това... по-нататък.

За какво мечтаеш сега?

Мисля да продължа с учителската професия и разбира се, искам да се развивам като писател, да надграждам своите умения и всеки следващ роман да бъде по-силен от предишния. Силно се надявам! Писателят се развива през целия си живот.

А дали книгата е достъпна за всеки, който би желал да си я купи от чужбина?

Да, книгата е достъпна, може да се поръча на сайта на издателство „Хермес“, където има специална опция за българите в чужбина. Също така предстои и един голям панаир в Брюксел. Надявам се, че ще достигнат до тях и моите послания, ще ги променят по някакъв начин или ще ги трогнат. Пожелавам на българите в чужбина никога да не забравят България и да знаят, че България се гордее с тях, независимо къде са те. И... България е в сърцето, без значение къде се намираш по света!

От 7-и до 9-и юни в Брюксел ще се проведе първият фестивал на българската книга. Всеки, който е наблизо, може да го посети и да се запознае с най-новите български заглавия. щурците“ ще бъде представен като част от програмата и може да бъде закупен на място.

Радка ПЕТКОВА
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7