От Хималаите... Българският алпинист д-р Атанас Скатов на път към връх Кангчендзьонга

Начална страница | Интересно | От Хималаите... Българският алпинист д-р Атанас Скатов на път към връх Кангчендзьонга
image

„Обичам Хималаите!“ – каза българският алпинист д-р Атанас Скатов, който на 4 април 2019 г. пристигна в Непал, за да участва в експедицията за изкачването на третия по височина осемхилядник в света – връх Кангчендзьонга (8586 м.).

В настоящия материал ще разкажем накратко за пътя на д-р Атанас Скатов към върха и споделим негови впечатления.

•    На 6 април Атанас Скатов летя със самолет от Катманду до Бадрапур, а оттам продължи с автобус и достигна град Фикал, разположен в Източните Хималаи.
•    На 7 април, след 14-часово пътуване по черен път с автобус, д-р Скатов пристигна в Хапо Кола, намиращ се на височина 1200 м.
•    На 8 април започна трекингът. Пътят от Хапо Кола до Кеван (1800 м.) е 11 км., положителната денивелация е 920 м., отрицателната е 300 м. Д-р Скатов каза: „Времето е прекрасно, слънчево. Пресичат се два големи склона като се слиза до реката и се преминава по въжени мостове. По пътя има няколко махали, където човек може да се подкрепи и закупи вода или чай. В Кеван се произвеждат картофи, царевица, листни зеленчуци и други зеленчуци.“
•    На 9 април,  след силна буря и обилен дъжд, алпинистът продължава нагоре като достига Шерпа вилич на 2200 м. По план остава там за нощувки и аклиматизация.
•    На 11 април, след цял ден ходене (дълъг преход с положителна денивелация 1800 м. и отрицателна 800 м.), той достига Торанден (2980 м). На следващия ден се отправя към Церам, намиращ се на 3800 м. Там остава за няколко нощувки.
•    На 12 април д-р Скатов пише: „Днес беше невероятно красиво, цял ден вървим в една гора с рододендрони и всички дървета са в един мъх. Върви се покрай една голяма река.“
•    На 15 април преходът продължава. „След 3 часа преход стигнахме лагер Рамче. От 3900 м. до 4200 м. ходихме в дъжд, кал и сняг, а от 4200 м. до 4500 м. - само в сняг. Времето е студено. Заради мъгла, хеликоптерът с тези, които не ходят пеша трекинга, не може да излети вече два дни.“ – казва той.
•    На 16 април д-р Скатов посочва: „Пристигнахме в последния лагер преди базов лагер на около 4900 м. Доста трудно беше, защото цял ден вървим върху ледник, той е едни огромни морени, като от едната страна може да падне някой голям камък върху нас. Времето е много хубаво, слънчево, от сутринта виждаме за пръв път целия масив на Кангчендзьонга. Те са 4 върха над 8000 м., които се виждат от тази страна, само един от петте не се вижда. Видяхме и основния връх.“
•    На 17 април нашият алпинист достига до базовия лагер и информира: „Много труден преход! 9 часа по ледника и след това качване на 5500 м. Над 1110 м. + и 400 м. – денивелация. Цял ден вали сняг, цял ден вървим по морени и камъни, и от снега се хлъзга, и ние много бавно се движим. Затова и много от участниците идват до базов лагер с хеликоптер, но пък тези, които идват пеша, се аклиматизират по-добре. Има много сняг на базов лагер.“
•    На 19 април Атанас Скатов се е разболял сериозно. Това е наложило неговото придвижване с въртолет от базовия лагер до Церам (3800 м.).
•    На 23 април той отново се завръща в базовия лагер на 5500 м. „Въпреки че не съм все още напълно възстановен и пия антибиотици, трябва да се аклиматизирам за високия връх.“ – пише той.
•    На 24 април д-р Скатов споделя: „Първата нощ на базов лагер след завръщането ми премина много добре и сутринта реших да се разходя 100-200 метра денивелация в посока лагер 1. След закуска си стегнах раницата и тръгнах по отъпканата в снега пътека. Първо има малко скали и камъни, докато не се достигне мястото за слагане на котките и от тук е само нагоре по сняг и лед. Хубав слънчев ден, прекрасни гледки. Усеща се сериозно височината. Пред мен вървяха няколко човека от индийската група...“ (...) „Продължих нагоре като изпреварих индийската група и достигнах около 5940 метра или около 450 метра положителна денивелация. Обаче стана студено, върховете се скриха в мъгла и поех по обратния път към базов лагер. Общо 4 часа се забавлявах на уникалните гледки.“ (...) „Ако всичко е наред през следващите дни ще се кача за нощувки в горните лагери. Експедицията определено е много трудна и няма нищо общо с Еверест и другите осемхилядници. То не че има лесен осемхилядник, но този си е…“
•    На 27 април алпинистът казва: „За мен това бе най-вълнуващият, най-дълъг и труден трекинг до базов лагер досега.“ (...) „Ако се чувстваме добре в понеделник тръгваме към лагер 2 на 6400 метра.“ (...) „Днес се очаква да бъде фиксиран и последният лагер 4 на 7450 метра. Всички много бързат да си ходят и се надяват до 10 май да се качим на върха. Но само планината ще реши дали ще се качим, кога и дали ще си ходим живи и здрави.“
•    На 28 април д-р Скатов достига до лагер 1, който е разположен на 6200 м. „От него се слиза надолу и се преминава през доста опасно място, където непрекъснато падат огромни скални маси и трябва много да се внимава. От базов лагер до лагер 1 за първа аклиматизция го взехме за 5 часа и още един час до лагер 2, който се намира на един голям ледник и точно под върховете от масива на Кангчендзьонга, а встрани е заобиколен от други внушителни масиви. Много красиво място! Иначе не само каменопадите, но си има и други опасни места за преминаване като цепнатини, отвесни пасажи, ледопади.“ – пише той той.
•    На 30 април, след като е имал две нощувки в лагер 2 на 6200 м., д-р Скатов слиза обратно в базовия лагер. „Аз все още се надявам да се кача за втора ротация като нощувам в лагер 3 на около 7100 метра, както и да достигна последния лагер на 7500 метра.“ (...) „Дано скоро има прозорец и направя втора аклиматизация над 7000 метра преди финалния марш, който също не се знае кога може да стане. Всеки ден до обяд времето е слънчево, а след обяд вали сняг. В лагер 2 беше сравнително топло за 6200 метра. През нощта в палатката температурата е около минус 12 градуса...“

Д-р Атанас Скатов благодари на всички за подкрепата и заяви:
„Ако планината реши да ме допусне до върха си, ще съм много щастлив.“

Връх Кангчендзьонга
Според местните жители връх Кангчендзьонга е свещен. Там важи едно неофициално правило, съгласно което човешки крак никога не трябва да стъпва на върховия купол (8586 м.).
През 1905 г. е проведена първата експедиция за изкачването на Кангчендзьонга.    На 25 май 1955 г. е осъществено първото изкачване на този връх: от британците Джордж Бенд и Джо Браун.
Боян Петров е първият български алпинист, достигнал на 22 май 2014 г. Кангчендзьонга. Преди това други наши алпинисти са извършили опити да изкачат върха, но са неуспешни. До момента Боян Петров е единственият българин, изкачил върха.
През 1994 г. под този връх загина нашата алпинистка Йорданка Димитрова.
Съществува легенда, която казва, че връх Кангчендзьонга се обитава от богиня и тя не разрешава жени да изкачват върха. Интересен е фактът, че единствената жена, изкачила този връх, е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно загива при изкачването на връх Дхаулагири в Хималаите.
„Върхът не обича жените, не прощава и на мъжете.“ – казва за Кангчендзьонга доц. Сандю Бешев.


За д-р Атанас Скатов:
Д-р Атанас Скатов, единственият в света алпинист веган; единственият българин, изкачил седемте континентални първенци; алпинистът, изкачил два пъти връх Еверест.
При изкачването на Кангчендзьонга се предвижда д-р Скатов да бъде с група от 15-16 участници. Той ще е единственият българин. Д-р Скатов посочи, че и този път няма да използва кислороден апарат.
До момента д-р Скатов е изкачил 6 от 14-те осемхилядника. Това го прави вторият българин по брой изкачени осемхилядници след Боян Петров. Нашият алпинист Боян Петров бе изкачил 10 осемхилядника и през 2018 г., на път за 11-я осемхилядник, остана завинаги в прегръдките на Хималаите.

Д-р Скатов е първият българин, приключил с успех проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“ (англ. Seven Summits):

•    връх Ухуру, 5895 м., (Африка), 2013 г.
•    връх Елбрус, 5642 м., (Европа), 2013 г.
•    връх Аконкагуа, 6962 м., (Южна Америка), 2014 г.
•    връх Карстенц-Пирамид, 4330 м., (Австралия и Нова Зеландия), 2014 г.
•    връх Винсън масив, 4892 м., (Антарктида), 2014 г.
•    връх Еверест, 8848 м., (Азия), 2014 г.
•    връх Денали, 6197 м., (Северна Америка), 2017 г.

Д-р Атанас Скатов провежда експеримент с изкачването на 14-те осемхилядника на Земята в планините Хималаи (Непал/Китай) и Каракорум (Пакистан) без консумация на животинска храна (англ. Speed x 14 x 8000 x Vegan Himalaya and Karakorum).

•    Д-р Скатов е изкачил до момента следните 6 осемхилядника:
•    Еверест (север) 8848 м., Хималаи, 2014 г. (първо изкачване)
•    Манаслу, 8163 м., Хималаи, 2015 г.
•    Анапурна I, 8091 м., Хималаи, 2016 г.
•    Макалу, 8485 м., Хималаи, 2016 г.
•    Лхотце, 8516 м., Хималаи, 2017 г.
•    Еверест (юг) 8848 м., Хималаи, 2017 г. (второ изкачване)
•    Чо Ою, 8201 м., Хималаи, 2017 г.

Той е поставил редица рекорди, за които сме споменали в интервютата с него, както и в предишни материали, публикувани във в. „България СЕГА“.
„Д-р Скатов е явление в българския алпинизъм.“ – посочва доц. Сандю Бешев, един от няколкото българи, изкачили през 1967 г. първия български седемхилядник (пик Ленин, 7134 м.) - историческо постижение за онова време.

Д-р Скатов за възможностите, планината, върховете, себе си...
•    „Казвам се Атанас Скатов, на 37 години съм по лична карта, 17 години по тяло, 323 години по душа, 74 години по дух и 5 години по хитрост.“
•    „За мен е изключително важно да търся границите на човешките възможности и границите на вегана, които са пряко свързани със силата на духа и вярата в неограничените човешки възможности.“
•    „Много по-важно от върховете и планините са хората, които са дълбоко в сърцето ти и се нуждаят от теб, както и ти от тях.“
•    „Имаме уникална планета, прекрасно място за живеене на нашата човешка раса.“
•    „Всичко е възможно и нека всеки вярва в мечтите си и в силата на духа си.“

Скъпи Наско,
Желаем ти здраве, сили и успех!  Заедно с теб сме: по пътя напред и нагоре.
Екипът на в. „България СЕГА“


Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“,
Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7