Бащата на американската кавалерия не бил мъж

Начална страница | Интересно | Бащата на американската кавалерия не бил мъж
image

Героят от Американската война за независимост Казимир (Кажимеж) Пуласки е бил жена или хермафродит, според документален филм, предаде ДПА.

Роденият в Полша генерал, за когото се твърди, че е спасил живота на Джордж Вашингтон през войната, продължила от 1775 до 1783 г. срещу британците, е бил известен с прозвището Бащата на американската кавалерия. Той отишъл в Америка доброволно, за да се сражава и бил известен с изключителната си смелост на бойното поле, както и с това, че бил много уединена личност. С него трудно се е разговаряло. Той не е засвидетелствал интерес към жените или към пиенето.

Изследователи направиха първо откритието относно пола на Пуласки преди 20 години, когато бяха ексхумирани тленните му останки, погребани в Савана, Джорджия, като за целта беше демонтиран монумент, издигнат чест на генерала.

Чарлз Мърбс, антрополог в университета на щата Аризона, е проучил косите заедно с Карън Бърнс, която е съдебен лекар. Двамата учени много щателно изследвали скелета един след друг и стигнали до едно и също заключение, а именно, че "той не може да бъде по-женски от това", разказва Мърбс. Но по онова време въпреки че са отрили и костите на роднина от женски пол на Пуласки, учените не са разполагали с техники за ДНК анализ, за да докажат категорично, че костите, които са изследвали, са действително на Пуласки.

Миналата година трима изследователи от университета на щата Аризона са се захванали отново със случая, направили са съответните анализи, установили са съответствие между митохондриалната ДНК на двамата Пуласки от миналото и на праплеменицата на генерала и са стигнали до извода, който ще бъде представен в документалната продукция.


Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7