Никога не публикувайте самолетния си билет в социалните мрежи

Начална страница | Интересно | Никога не публикувайте самолетния си билет в социалните мрежи
image

Много хора искат да се похвалят с предстоящо пътуване и публикуват снимки на самолетните си билети във Facebook, Instagram и т.н. Това обаче крие голям риск. Експертът по безопасност на пътуванията Стив Ху обяснява какъв пред Bright Side.
Бордната карта съдържа повече информация, отколкото си мислите, включително поверителни данни и възможността за промяна или отмяна на резервацията.
"Реших да разследвам точно колко информация може да стане достъпна от една подобна снимка. Взех за пример кадър на пътник, който лети с Delta Airlines. Компанията публикува купища информация, включваща номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на редовен клиент и дори колко чанти сте чекирали.
Исках да проверя колко е уязвима системата и отидох на сайта на компанията – в графа „Управление на резервацията“ всичко, което беше необходимо е да се въведе име на пътника и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко необходимо на бордовата карта, така че лесно успях да вляза и да видя цялата информация на пътника.
От тази информация можех да видя целия му маршрут, както и точно кога пътува – детайлите включваха номер на мястото, подробности за редовен клиент и номера на билетите", описва експертът.
Той успял да открие и пълна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири цифри на кредитната карта.
Хората със злонамерен умисъл могат да използват тази информация, за да анулират или променят полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми.
А това дори не е най-лошото. Дори да скриете някои елементи, баркодът съдържа на практика цялата информация от бордната карта, съхранявана в специален формат, който лесно може да бъде разчетен.
Има десетки онлайн четци, които предоставят информация на базата на снимка, която качвате. В този случай успях да получа цялата информация, без изобщо да виждам останалата част от бордната карта. Не само че подробностите от резервацията ви могат да бъдат използвани с цел кражба, но може да претърпите и големи финансови загуби, ако някой получи контрол например върху сметката ви на редовен клиент.
Затова следващият път, когато ви се прииска да постнете снимка на билетите си, по-добре я заменете с някоя по-безопасна.
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7