Български учебници се разминават по въпроса коя е най-дългата река в света

Начална страница | Интересно | Български учебници се разминават по въпроса коя е най-дългата река в света
image

Български учебници в спор коя е най-дългата река в света. В някои помагала по география за 5-ти и 6-ти клас е записано, че това е река Нил. Според авторите на други учебници пък е Амазонка.
От издателство "Просвета" посочват, че Нил е най-дългата река на Земята с нейните 6 671 км. За Амазонка е записано, че е "втората по дължина река в света" с 6 520 километра.
Не на същото мнение обаче са авторите от издателство "Педагог 6". В техния учебник по география е записано, че в Южна Америка се намира най-дългата река и тя е Амазонка - 7 025 км. А Нил е оставена на второ място в света, но поне няма спор между двете издателства за това колко километра е дълга тя, съобщава Нова телевизия.
От издателствата заявиха, че фактите могат да се разминат в зависимост от това на кой изследовател са цитираните проучвания. Различните учени приемали за начало на конкретната река различни притоци.
„Въпросът е открит, отговор няма. В продължителен период от време се откриват нови и нови факти. Според едни мнения - на перуанското географско дружество се смята, че река Амазонка е най-дългата. Да не ми се обидят учените от Африка - те може да доказват по някакъв начин, че е Нил”, коментира доц. д-р Мариян Върбанов.
Засега информацията в учебниците няма да бъде променяна, отговориха от образователното ведомство.„Това не е въпрос, който е в учебните програми, няма да бъде и в изпитните програми. Не можем да пренебрегнем становищата на значими изследователи, нямаме еднозначен отговор и от страна на българските учени”, обясни просветния министър Красимир Вълчев.
Според учителите обаче в уроците на учениците трябва да фигурират еднакви факти - независимо от различните автори на учебници. „За учителите това е основният източник на информация. Дори да има нещо ново, трябваше да се съберат авторите на издателствата да се коригират. Ако има такива изменения, то трябва да се уеднаквят. Ако трябва ще се препечата, ако трябва ще се сложи подлистник към учебниците или притурка”, коментира учителката по география Нели Цацева.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7