Още 55 основни правила на етикета

Начална страница | Интересно | Още 55 основни правила на етикета
image

„Всеки културен човек е длъжен не само да знае и се придържа към основните правила на етикета, но и да разбира необходимостта от съществуването на определени правила и взаимоотношения между хората.“

При поздрав и запознаване
1.    Кавалерът първи поздравява дамата, по-младият първи поздравява по-възрастния.
2.    В случай че две съпружески или приятелски двойки се поздравяват: първо жените се поздравяват една с друга, след това мъжът поздравява другата жена, след което се поздравяват мъжете.
3.    При запознаване се представят първо: мъжът на жената, по-младият на по-възрастния, по-низшестоящият на по-висшестоящия.
4.    Когато трябва да представите двама човека един на друг, при което с единия се познавате: първо представяте познатия ви човек на непознатия и след това непознатия на познатия.
5.    При положение, че представяте двама човека един на друг и вие ги познавате, редно е да споделите кратка информация на единия за другия, т.е. освен имената, посочвате примерно: професия, хоби или откъде се познавате с тях. По този начин от една страна: вие оповестявате какви са отношенията ви с тези хора, от друга страна: предоставяте на тези, които сте запознали, тема за разговор между тях.
6.    Този, който влиза в помещение, първи поздравява. Възрастта, постът, полът са без значение.
7.    Ако сте с някого (на прием, среща, разходка...) и той поздравява негов познат, етично е и вие да го поздравите, въпреки че не го познавате.
8.    Когато се ръкуват мъж и жена, мъжът е длъжен да свали ръкавиците си, за дамата това не е задължително.
9.    Ако са заети ръцете ви, е некрасиво да правите опити да се ръкувате. Поздравете отсрещния с кимане на глава и усмивка.
10.    Целува се ръка само на омъжена жена, с едно пояснение - ако сте в помещение.
11.    При положение, че целувате ръката на дама, трябва вие да се наклоните към нея, а не да придърпвате ръката й към себе си.
12.    Когато ви подават ръка, а вие сте седнал/седнала, трябва да станете прави.

За дамата и кавалера
13.    Дамата е винаги отдясната страна, а кавалерът отлявата. Дамата е отлявата страна, само в случай че мъжът до нея е военнослужещ (отдаващ почит).
14.     Качвайки се по стълби, дамата винаги върви напред, мъжът я следва като върви едно/две стъпала след нея. Слизайки по стълби е обратното, т.е. мъжът върви едно/две стъпала по-долу от дамата, а тя го следва. Това е така, за да може, в случай че дамата се подхлъзне или препъне, кавалерът да й помогне.
15.    Смеенето и разговарянето на висок тон е неетично.
16.    На огледалото във фоайето (на театър, опера, ресторант...) можете да погледнете външния си вид, но не и да се решите, да поставяте грим и парфюм. Редно е това да извършите в помещението, в което се мият ръцете.
17.    Неетично е дамата да носи цялата си козметика и я представя на показ на обществени места.
18.    Ако две съпружески или приятелски двойки са в операта, театъра, концертната зала, дамите сядат една до друга, а кавалерите от двете страни. В ложата дамите сядат на първия ред, а кавалерите на реда зад тях.
19.    Дори и да сте влюбени, в театъра, операта, киното, концертната зала... не трябва да седите прегърнати.
20.    Дамата и кавалерът е неетично на обществени места да се обръщат един към друг с ласкателни думи.
21.    Да се появявате на обществени места с дъвка в устата е неприлично.
22.    В присъствието на дама кавалерът може да пуши само с нейно разрешение.
23.    На млади жени е прието кавалерът да подарява цветя в светли тонове.

В обществено транспортно средство
24.    Кавалерът отстъпва място на жената, по-младият отстъпва място на по-възрастния. Не е прието жената да отстъпва мястото си на мъж дори и той да е по-възрастен от нея (изключение са случаите, в които мъжете са много възрастни или имат здравословни проблеми).
25.    Не е редно да заемаме мястото за инвалиди и бременни жени.
26.    Не е красиво да се решим и поставяме  грим.
27.    Неприлично е да се разговаря по телефона. В случай че е  нужно да съобщите нещо спешно, напишете SMS. (Това правило често се нарушава, поради незнание на етикета.)

Гости вкъщи
28.    Домакинът не изисква гостите да събуват обувките си; не им предлага да обуват  пантофи. Обувките са част от тоалета и гостите ви трябва да останат с тях.
29.    При положение, че са ви подарили цветя, трябва да ги поставите във ваза на подходящо място, за да може гостите да ги виждат.
30.    В случай че гостите са донесли храна или напитки, в подходящ момент трябва да ги поставите на масата, за да може гостите да ги опитат и се зарадват.
31.    За предпочитане е да предлагате на гостите си текстилни салфетки, а не хартиени.

На срещи и събирания
32.    Ако ви поднесат чаша шампанско за „Добре дошли!“, трябва да вземете и държите чашата с лявата си ръка. Дясната ви ръка трябва да остане свободна, за да може да се ръкувате. В случай че държите чашата с дясната си ръка, тя може да се охлади или овлажни, нежелателно е да се ръкувате с нея.
33.    В началото на срещи и събирания се предлагат коктейлни хапки, съпровождащи напитките. Некрасиво е да вземате няколко хапки, за да се заситите. Хапките и напитките се предлагат с цел присъстващите да се поздравят и запознаят.
34.    Ако трябва да си тръгнете по-рано, редно е да се сбогувате само с домакините на срещата. Етикетът изисква да не се сбогувате с всички гости, тъй като това може да допринесе за понижаването на настроението им, а също така да бъде прието като намек за това, че и останалите трябва да си тръгват.
35.    В случай че дамата става от масата и си тръгва, редно е квалерът да стане прав.

В ресторанта
36.    Дори дамата да ви е поканила на ресторант, желателно е вие като кавалер да заплатите общата сметка.
37.    По-добре е да не каните на обяд или вечеря дама, в случай че през цялото време ще разговаряте по телефона, ще пишете SMS-и на колеги и приятел, ще четете новини…
38.    На масата е неетично да стои мобилният ви телефон. В случай че е на масата, вие демонстрирате неуважение към присъстващите и отношението си към обсъжданите теми.
39.    Не е красиво дамата да поставя чантата си на коленето или на пода. Би могла да я постави на стола си или на отделна масичка, предназначена за дамската чанта.
40.    При положение, че дамата все още се храни, е неетично да помолите келнера за сметката.

За сервирането и храненето
41.    С приборите, чашата, чинията, салфетката и покривката не се играе.
42.    Салфетката се поставя на коленете ви двойно прегъната. Като лигавник не се поставя.
43.    При положение, че в помещението е задушно, некрасиво е да размахвате салфетката си. Съобщете дискретно на домакините или келнера и те ще предприемат нужното.
44.    В случай че по време на хранене е наложително да станете от мястото си, салфетката трябва да поставите на стола си, а не на масата.
45.    Чинийката за хляб винаги стои в лявата ви страна на масата, а чашите - в дясната.
46.    Ако трябва да долеете напитка, първо доливате на гостите, след това на вас.
47.    Старайте се при пиене да не издавате звуци.
48.    Некрасиво е да се отпиват няколко глътки наведнъж, както и наведнъж да се изпива цялото съдържание на чашата. Отпивайте малки глътки.
49.    Етично е да вземате порцията, която е най-близо до вас, а не тази, която според вас е най-привлекателна.
50.    Никога не говорете с пълна уста. (Това е най-често нарушаваното правило. Според специалистите, това е едно от първите неща, по които оценяваме знанията за етикета.)

За общуването по телефон и в социалните мрежи
51.    Не поглеждайте в чужд телефон, за да прочетете съобщение.
52.    Не поглеждайте в чужд компютър, за да прочетете чужда новина.
53.    Когато някой вписва парола, етично е да се обърнете на другата страна.
54.    Социалните мрежи не са места за споделяне на интимни чувства и тайни.
55.    Дори да ви е скучно по време на даден разговор, не се разсейвайте с телефона си. Показвате неуважение и незнание на етикета.

Една британска дама казва, че когато неканени гости й позвънят, тя веднага си обува обувките и взема шапка и чадър. Ако гостът е приятен за нея, тя с радост възкликва: „Току-що влизам!...“ Ако гостът й е неприятен, тя въздъхва: „Ах, колко жалко, тъкмо излизам!...“
Джек Никълсън споделя: „Аз се отнасям старателно към правилата на добрия тон: как да подам чинията, да не се провиквам от едната стая в другата, да не отварям вратата без да почукам, да давам предимство на дамите. Целта на тези безброй прости и лесни правила е да направят живота ни по-добър. Аз старателно се придържам към добрите маниери. Това е езикът на взаимното уважение, който е разбираем от всички хора.“

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7