Правила и различия в етикета

Начална страница | Интересно | Правила и различия в етикета
image

Добре дошли в новата ни рубрика „ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ ЕТИЧНО“!

•    „Поведението се оформя и поддържа от последиците.“ – Бърърс Скинър
•    „Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето.“ – Николо Макиавели
•    „Хората изграждат общество и обществото изгражда хора.“ – Бърърс Скинър

Според специалистите френският и английският етикет силно влияят на етикета в много други страни, затова ще разгледаме някои аспекти на тези два етикета.
Още навремето френският етикет бил считан за много по-свободен в сравнение с английския (а също с испанския и италианския). Днес френският етикет продължава да е по-лежерен от английския, който се счита за доста строг и характерен предимно за кралския двор, затворени клубове, частни образователни учреждения, колежи и интернати.
Нещо повече, някои специалисти посочват, че етикетът в Скандинавските страни и Германия е по-близък до този в Англия, отколкото във Франция. За разлика от това се смята, че италианският етикет е по-близък до френския.

Френският етикет

Специалистите посочват, че характерното за френския етикет при жените е:
•    умението им да поддържат разговор, да изслушват с внимание събеседника си, без да проявяват егоцентризъм; да имат класически облик; да бъдат благородни, притежават елегантна стойка и естествени маниери; да бъдат сдържани, дори и в случаите, когато тяхното мнение се разминава с това на другия; умението им  да отправят и приемат комплименти;
•    при мъжете: умението им да обсъждат със събеседника си подходящи теми; да имат елегантен външен вид; да притежават приятно чувство за хумор; да бъдат галантни, щедри и сдържани; а също така положението им в обществото и уважението към жените; което, както виждаме, с годините не се изменило, т.е. и днес жените желаят уважение, внимание, учтивост и интерес от страна на мъжете.

Френският и английският етикет при сервирането на маса

По отношение на френския и английския етикет има доста различия. Едното от тях, свързано със сервирането на масата, е начинът на поставяне на вилиците и лъжиците.
Всичко идва от миналото. Някога кралската монограма на Луи XIV–Краля Слънце била поставяна на приборите за хранене задължително на обратната им страна. Поради това вилиците трябвало да лежат обърнати, т.е. със зъбците надолу, лъжиците – обърнати -  с вдлъбнатата част надолу, същата логика важи за десертната виличка и лъжичка. Този начин на подреждане на приборите е известен като „à la mode française“.
Правилата на английския кралски двор обаче регламентирали точно обратното. Кралската монограма била поставяна на лицевата част на приборите. Затова те били подреждани на масата по следния начин: вилиците - със зъбците нагоре, лъжиците  - с вдлъбнатата част нагоре, за десертната виличка и лъжичка логиката била същата. Начинът на подреждането на приборите наричат „à la mode anglaise“.
В наши дни тези френски и английски различия в начина на подреждане на вилиците и лъжиците на масата продължават да съществуват. С едно пояснение: „à la mode française“, т.е. „обърнатите прибори“ се подреждат във Франция в по-елитни ресторанти и при официални поводи. „Обърнатите прибори“ се поставят по повод държавни приеми също в Норвегия, Швеция, Дания, Люксембург, Австрия.
Отново трябва да отбележим, че много от правилата за етикет, които и днес се прилагат в Европа, са възприети от Франция. Въпреки това обаче те не се явяват общоприети за всички европейски страни.
Установено е, че европейският етикет (в частност френският), както в миналото е оказвал влияние на етикета в много други страни по света, така и днес влияе силно. Но погледнато от друга перспектива, етикетът в различните страни по света се отличава и с национална самобитност или както казват „различни страни, различни обичаи.“

Ще разгледаме двa аспекта относно етикета, които е добре да имаме предвид:

•    Първото впечатление
Първото впечатление, което ще създадете при първа среща, е много важно и никога не трябва да го пренебрегвате. Необходимо е преди срещата много добре да обмислите как ще премине цялостното ви представяне. В повечето случаи от впечатлението от първата среща зависи дали ще има втора среща (делова или светска).
Именно поради това трябва предварително да помислите: какво ще бъде облеклото ви, как ще поздравите, как ще се ръкувате, с какви думи ще се представите, какви теми бихте могли да обсъждате на срещата (какви не е допустимо да обсъждате), какви въпроси бихте задали...
Лагарп е казал: „Желанието да се блести вреди на способността да се харесаш.“ Много пъти за първа делова или светска среща хората се обличат натруфено, с най-скъпи дрехи и аксесоари, за да впечатлят. Разбира се, че външният вид е важен, но бъдете дискретни, семпли и сдържани в облеклото си. Препоръчително е жените да се стараят да не са облечени с къси поли и рокли и да нямат дълбоки деколтета; да не бъдат със силен грим; да не са обути с много високи обувки, да не носят маркови чанти, да не са отрупани с бижута. Недобро впечатление създават обувки, които са с износени токове; нокти, които са с полуизтрит лак (за етикета в облеклото за различни поводи ще посветим следващи материали).
Не се възприемат с добро око и мъже, чиято вратовръзка не е в синхрон с ризата и костюма, чийто възел на вратовръзката е небрежен, чиито чорапи са къси или с неподходящ цвят към панталона, чиито обувки са захабени. Мъжете трябва да не пропускат да обръщат внимание също така на дължината на вратовръзката, дължината на ръкавите на ризата, дължината на панталона (за стандартите в това отношение ще посветим следващи материали). Пишейки сега, ще отворя малка скоба, тъй като се досещам за думите на една моя немска приятелка, която преди години ту на шега, ту на сериозно каза: „Мъжете най-лесно се познават по възела на вратовръзката...“ Тези от вас, които желаят, могат да поразмишляват върху това, на пръв поглед, загадъчно изказване.

•    Поведение на масата
Както в миналото, така и днес французите отделят голямо внимание на подреждането на масата, приготовлението и сервирането на ястията, изобщо на етикета, свързан с храненето и масата. 
Това е така, защото масата е най-важното пространство за светско общуване (важно пространство е и за бизнес общуване). Необходимо е да сме запознати с правилата на етикета:  да знаем „езика“ на приборите и как да боравим с тях; да сме запознати с това, кои прибори съответстват на дадено ястие; коя чаша тряба да вземем и как естетично да я държим; да владееем „езика“ на салфетката; да знаем как трябва да седнем на масата; как да стоим на стола; какво да кажем, когато за известно време трябва да станем от масата; как разговаряме със „съседите“ си на масата, а също така с останалите гости...
Важно е да знаем и едно друго правило: че нямаме право да се отправим към масата, преди домакинята да ни е подканила, а също така да седнем на масата, преди домакинята да е седнала. И друго правило: ако всички са седнали, при влизането на нов човек в помещението, етикетът изисква седналите мъже да станат прави, същото важи за младите жени до 30 години. Жените над 30 години е редно да останат седнали (в Япония и някои други страни етикетът в това отношение е различен, за това ще говорим по-нататък).
Според правилата на етикета в Европа, както и според правилата на етикета в много други страни по света, е неприемливо да се говори с пълна уста; прието е ножът и лъжицата да се държат в дясната ръка, вилицата – в лявата, десертните виличка и лъжичка  - в дясната.
Едно друго правило, което много често се нарушава и е добре да знаем: ножът е необходим при  хранене само в случаите, когато се яде месо или твърдо сирене/кашкавал. Във всички други случаи е редно ножът да отпадне. Рибният нож е с друг „статут“, но за това, както и за подреждането и сервирането на масата, ще говорим отделно.
В никакъв случай, след приключването с дадено ястие, чинията ви не трябва да остане празна. Винаги се старайте част от ястието да остане в чинията, без значение дали това е супа, салата, месо, десерт. Същото важи за алкохолните и безалкохолните напитки.
Принципен въпрос, свързан с етикета на масата, е също положението на ръцето. Още от детските си години всички ние знаем, че при хранене ръцете ни трябва да опират ръба на масата само до китките. Но как мислите: Можем ли да поставяме лактите на масата? И ако можем, кога? Кой може и кой не може да държи лактите си на масата? Какво казва правилото?
Етикетът посочва, че е допустимо само жените да поставят лакътя или лактите си на масата, с едно пояснение: след като с основното ястие е приключено. Нещо повече, което, предполагам, ще бъде интересно за вас: това принципно положение за лактите касае единствено омъжените жени! Може би ще попитате защо. Защото регламентът е останал от миналото на Франция, от времето, когато жените, поставяйки лактите си на масата, са искали да покажат пръстена на ръката си и с това да демонстрират социалното си положение. Колкото повече пръстени и камъни са имали по ръцете си, толкова по-надежден финансово бил съпругът им. Правилото за лактите днес продължава да е валидно във Франция, то е в сила и в редица други страни по света. В Англия не важи.
И ако вие, скъпи дами, желаете да поставяте лактите си на масата, старайте се това да изглежда изящно: например облягате лактите си на масата, вдигате ръцете си нагоре и сплитате пръстите си на рехав венец. Ако същевременно с това се усмихвате, разговаряте благородно, имате приятни маниери, красива стойка и външен вид, ще изглеждате очарователни и елегантни.
А за мъжете: Бъдете все така уважителни и учтиви, с приятен външен вид, сдържани и естествени, с леко чувство за хумор и подбрана реч... И имайте предвид: когато сте в ресторант с дама,  изключете мобилния си телефон и го приберете в джоба си.

Пояснение:
„Добре дошли!“ в новата ни рубрика „Изкуството да живеем етично“! Настоящия материал бихте могли да разглеждате като въвеждащ, като например...:
„чаша шампанско“: „Dom Perignon Vintage Magnum“,…или като...
„предястие“: „Trüffel-Praliné“…


Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“,
Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7