Най-добрата нова сграда в света се оказа ...училище в бразилската джунгла

Начална страница | Интересно | Най-добрата нова сграда в света се оказа ...училище в бразилската джунгла

Училище, построено в отдалечена част на бразилската джунгла, беше обявено за най-добрата нова постройка в света, предава Ройтерс. Сградата съчетава местните традиции с модерни архитектурни решения.
 
Комплексът „Детско селище”, изграден в провинция Токантинс, служи за училище и за спални помещения на 540 бедни деца на местните племена. Архитект на отличения проект е бразилецът Густаво Утрабо от архитектурното студио „Алеф Зиро”.
В този регион учениците са принудени да преминават през гъстата джунгла и през реки, за да ходят и да се връщат от училище. А награденият проект разполага всичко необходимо в едно единствено архитектурно решение, като подобрява живота на децата.
За построяването на комплекса са били необходими 14 месеца.

Изграденият предимно от дървен материал училищен наколен комплекс разполага с 25 декара площ и осигурява сянка и подслон на децата при температури, достигащи 40 градуса по Целзий.
Журито разгледало 30 проекта, достигнали до финала на международния конкурс на Кралското архитектурно дружество. Сред тях фигурирали вертикална градина в Милано имузикално училище за виртуози в Токио. В крайна сметка бразилският проект, разработен в тясно сътрудничество с децата от училището Кануана, бил единодушно избран за най-добрата нова сграда за 2018 г.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7