Неповторимият цигулар Ара Маликян: България е велика страна

Начална страница | Интересно | Неповторимият цигулар Ара Маликян: България е велика страна
image

Виртуозният цигулар Ара Маликян се среща за втори път с българската публика, след като миналия февруари препълни Зала 1 на НДК.
Ара е музикантът, който с лекота съчетава класическата музика с ритми от Близкия изток - арабска и еврейска музика, елементи на циганска музика и Klezmer, арженско танго, испанско фламенко до джаз и рок.
„Много се вълнувам, че се връщам в тази велика страна - България. Обичам страната ви, както и българската култура и музика.
Публиката е невероятна и последният път ме накара да се чувствам изключително щастлив“, сподели виртуозът Ара Маликян.
Концертите на Ара Маликян са пътешествия през различни култури, музикални епохи и стилове. „Лудият цигулар“, както го наричат, пренася с лекота публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини, през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та  чак до Дейвид Бауи.
 „Харесвам всички видове музика. Обичам и българската народна музика, тя е толкова енергична и разнообразна. Отворен съм за всякакъв вид музика, а още по-голямо удоволствие е да се запозная с такава, която не съм слушал никога“, разказва Ара Маликян.
Още на предходния си концерт испанският цигулар с арменска кръв омагьоса българската публика и обеща отново да се върне.
Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут. Баща му е арменец любител – цигулар и благодарение на него Ара хваща цигулката още тригодишен.  На 15 години вече учи музика в Хановер със специална стипендия от германското правителство, след това продължава в Лондон, където негов състудент е Васко Василев.
„Васко е един от най-близките ми приятели. Той е невероятен човек и прекрасен музикант – един от най-добрите цигулари в света!“, казва Маликян.
„Невероятната история на една цигулка“ е името на неговия 25-и пореден, който не е просто сетлист от мелодии - това е семейната история на Ара – на неговия дядо, намерил спасение от арменския геноцид в Ливан благодарение на една цигулка.
 „Мисля, че музиката е най-мощното изкуство, което съществува и което се отправя директно в душата и сърцето на човек. Музиката просто прониква в тялото и събужда хиляди емоции в теб", посочва "Лудият цигулар".
Неповторимият цигулар 7 години е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и е носител на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през 2015 г. е номиниран за „Латино Грами“.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7