Япония ще тества космически асансьор

Начална страница | Интересно | Япония ще тества космически асансьор
image

Японската компания Obayashi, заедно с учени от университета в Шизуока, се подготвят за първи тест на космически асансьор, съобщава онлайн изданието CNET. Асансьорът е част от проекта STARS, като нужното за първия тест оборудване вече е в космоса.
Тестът ще бъде скромен по мащаб. Той ще включва да малки сателита STARS-Me, които ще бъдат пуснати от Международната космическа станция. Те ще са свързани с кабел с дължина около 14 метра.
След това по кабела ще се придвижи "катерач". Това е роботизирано устройство, което ще е умален мащаб на крайния вариант. Целта е да се проверят механизмите и концепцията като цяло, както и да се събере информация за поведението на системата в космоса.
Ако демонстрацията е успешна, екипът ще може да премине към следващия етап. Той включва увеличаване на мащаба, както и разработка на устойчив на космическата радиация кабел.
Идеята е космическият асансьор един ден да се използва за доставка на апаратура, провизии и дори за транспорт на хора от Земята до космическа станция. Това ще намали значително разходите използване на космически ракети и ще направи космическите пътувания и експерименти много по-достъпни. За да е възможно това обаче са нужни още поне 2 или 3 десетилетия работа.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7