Продуцентска компания „Агитроп“ представя шест свои филма, лауреати на най-големите световни кинофестивали, в престижна селекция на Амазон прайм

Начална страница | Интересно | Продуцентска компания „Агитроп“ представя шест свои филма, лауреати на най-големите световни кинофестивали, в престижна селекция на Амазон прайм
image

Един от най-популярните световни онлайн канали за кино, Prime Video Direct, наскоро старира новата си програма – селекция и класация на най-добрите документални филми - Prime Video Direct Documentary Bonus Program. Програмата включва пълнометражни документални филми, които са представяни на 8 избрани авторитетни фестивала на документалното кино, сред които IDFA Амстердам и Hot Docs Торонто. Програмата е активна в САЩ и Великобритания и предоставя като бонус прозорец за гласуване до края на м. септември 2018 г., като след това ще бъде излъчен победител - най-гледаният документален филм на територията на САЩ. С изключителната си филмография от вдъхновяващи документални заглавия, носители на престижни международни отличия, АГИТПРОП https://bg-bg.facebook.com/agitpropcompany е единствената източноевропейска компания, която влезе в класацията с цели шест свои филма.
Филмите са:
„Георги и пеперудите” (реж. Андрей Паунов)
 „Проблемът с комарите и други истории” (реж. Андрей Паунов)
 „Коридор No.8” (реж. Борис Десподов)
 „Среща при Айфеловата кула” (реж. Валентин Вълчев)
 „Момчето, което беше цар” (реж. Андрей Паунов):
 „Последните черноморски пирати” (реж. Светослав Стоянов)

Продуцентска компания АГИТПРОП е може би една от най-награждаваните български продуцентски компании. Мартичка Божилова е продуцент на АГИТПРОП от 1999 г. Компанията е продуцирала множество авторски документални и игрални филми, сред които носителите на международни награди: „Георги и пеперудите” (IDFA-Амстердам) , „Проблемът с комарите и други истории” (Кан), „Коридор No. 8” (Берлин), „Омлет” (Сънданс). АГИТПРОП е продуцент на първите оригинални български заглавия за HBO и National Geographic. Най-новите филми на компанията включват: „Не ме докосвай” („Златна мечка”, Берлинале 2018), „Любов и инженерство” (Трайбека – Ню Йорк, Карлови Вари), „Татко снима мръсни филми” (продаден на повече от 30 територии), „Момчето, което беше цар” (Торонто Интернешънъл). АГИТПРОП е копродуцирала с Германия, САЩ, Финландия, Швеция, Швейцария, Италия, Гърция, Румъния, Хърватия, Славакия, Чехия, Полша, ОАЕ. Повечето от проектите на компанията са в копродукция с водещи телевизии, сред които: Channel 4, Sundance Channel, ITVS, HBO, ARTE, PBS, YLE. В момента компанията продуцира драматичен минисериал за БНТ, „Денят на бащата”, успешно представен на телевизионните пазари във Венеция и Фонтенбло, Франция. АГИТПРОП е съорганизатор на Балкански документален център за подпомагане на документалисти от Балканите. Компанията е продуцент на множество социални, образователни и рекламни кампании.

ГЕОРГИ И ПЕПЕРУДИТЕ


20 международни награди и над 100 кинофестивала
Историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е д-р Георги Лулчев – психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и директор на “Дом за възрастни с умствена изостаналост”. Мечтата - на територията на Дома да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб. В държава, в която по-голямата част населението живее на ръба на бедността, всеки ден е борба за оцеляване. Поради мизерния бюджет и минималните помощи, които Домът получава, докторът се опитва да намери начини за самоиздръжка. Той развива ексцентричните си бизнес идеи с неотслабващ ентусиазъм и въпреки неуспехите. Една история за оптимизма, охлювите, щраусите, коприната, милосърдието, соевия хляб, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, мизерията и състраданието. Състрадание, бизнес и пеперуди.

С КОМАРИТЕ И ДРУГИ ИСТОРИИ


Световна премиера: Седмица на критиката – Кан
„Едновременно възхитителен и провокативен”, Variety „Поразително красив филм”, Mas i Mas „Изумително оригинална творба”, New York Times
„Малко кинематографично бижу”, Close-up
Епичната история на едно село, превърнато в град, трудов лагер, затвор, атомна електроцентрала, база на НАТО и неговите жители, затънали сред режими, идеологии, художествена самодейност, безработица, вина, изкупление, надежда и... комари.

КОРИДОР Nо. 8


Световна премиера – Берлинале Форум
„Елегантен дебют в пълнометражното кино, в който са събрани всички иронии и абсурди на Балканите.” Variety
„Абсурдно смешен, „балкански”, затрогващо и горчиво искрен, филмът е пленителен портрет на част от новата, обединена Европа.”, Алберт Милгром, кинокритик, САЩ
Филмът разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който е в начален стадий на развитие. Следвайки нишката на пътя, „нон-роуд” филмът Коридор No.8 улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.

СРЕЩА ПРИ АЙФЕЛОВАТА КУЛА


Награда на публиката – ФФ Триест
Европа след Втората световна война. Световноизвестният кинодокументалист Йорис Ивенс и сценаристката Марион Мишел пътуват из следвоенна Източна Европа, за да направят филм за хората, новия живот и надеждата. 60 години по-късно режисьорът Валентин Вълчев предприема свое пътуване из посткомунистическа Европа по стъпките на техния филм, за да се срещне с Марион Мишел и да й покаже отново местата, където е снимала.

МОМЧЕТО, КОЕТО БЕШЕ ЦАР


Световна премиера: Торонто Интернешънъл
„Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един истински деликатес...” Time Out London
„Архивите са използвани по великолепен начин... Монтажът е първокласен." Variety
Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.

ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ПИРАТИ


6 международни награди и над 50 фестивала
Последните черноморски пирати обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години Капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим и тези, които намираме.

Мартичка Божилова
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7