Учени заснеха новородена планета за пръв път

Начална страница | Интересно | Учени заснеха новородена планета за пръв път
image

Астрономите на Европейската южна обсерватория (ESO) обявиха, че са направили първата снимка на новородена планета, която дори още е в процес на оформяне. Младата планета се оформя около звездата-джудже PDS 70.

Учените изчисляват, че звездата е на около 10 млн. години и това я прави доста млада за космическите стандарти. Самата планета, която е кръстена PDS 70b, вероятно е на около 5-6 млн. години.
Анализите показват, че PDS 70b е газов гигант с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е доста гореща с температура от около 1000 градуса по Целзий.
Черната точка в центъра на изображението е т.нар коронография - диск, който "скрива" звездата, за да може телескопът да наблюдава зоната около нея. Самата планета е по-светлото петно вдясно.
Първоначалните данни за PDS 70b показват, че планетата има атмосфера с облаци. Съставът на планетата е гигантска кухина в центъра.
Снимката е първата порода си, благодарение на новата технология SPHERE на ESO. Тя използва множество техники в начина на наблюдение на звездите, системите за обработка на данните и допълнителни техники, за да може да се виждат подобни слаби индикации за наличието на планети.
Данните от SPHERE и PDS 70b трябва да помогнат за по-доброто изучаване на процеса на формиране на планети. Макар да не личи от снимката, новата планета е на доста голямо разстояние от звездата - орбитата ѝ е приблизително тази на Уран спрямо Слънцето. Една обиколка около звездата-джудже отнема на младата планета около 118 земни години.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7