Земетресение повреди сериозно два от най-мощните микроскопи в света

Начална страница | Интересно | Земетресение повреди сериозно два от най-мощните микроскопи в света
image

Два от най-мощните микроскопи в света са понесли значителни повреждания от смъртоносното земетресение, което разтърси японския град Осака на 18 юни. Тогава имаше земен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер, припомня БГНЕС.
Повредените микроскопи ще причинят закъснения в авангардни изследвания на клетъчно и атомно ниво. Двете повредени научни мощности, чиято цена е по 2,3 млрд. йени (20 млн. долара), които са в университета в Осака може да не бъдат възстановени за работа преди следващата година.
Единият микроскоп, който е висок 12 метра, хваща 1600 изображения на вещества на атомно ниво в секунда, капацитет, по-голям от този на всеки друг микроскоп, казва Хидехиро Ясуда, професор в университетския Изследователски център за електронна микроскопия при свръхвисок волтаж. Другият "три мегаволтов електронен микроскоп с ултрависок волтаж", построен през 1995 година, позволява на изследователите да гледат миниатюрни биологични материали.
Микроскопите са били използвани от широк кръг учени, включително от тези, които анализират клетките на iPS, които могат да се използват за производство на нови лекарства и в регенеративната медицина.
Инженерите, които са проектирали и построили устройството през 1995 година, не са в състояние да помогнат за възстановяването му, тъй като отдавна са се пенсионирали или починали, каза Ясуда пред АФП.
"Тези микроскопи са специално проектирани. Няма други подобни устройства", каза той.


Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7