Ново устройство чете мислите и отговаря

Начална страница | Интересно | Ново устройство чете мислите и отговаря
image

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали ново носимо устройство, което чете мислите, пише The Verge. Джаджата, наречена AlterEgo, разпознава невербалните импулси.
Устройството е така направено, че следва контура около ухото на човека, продължава по челюстта му и стига под устните му. След това устройството чрез електроди засича невромускулните сигнали в челюстта и по цялото лице, които се получават, когато искаме да си кажем нещо, но стисваме зъби и си замълчаваме. Информацията от електродите се изпраща към изкуствен интелект, който анализира данните и ги свързва с определени думи.
„Идеята ни беше дали можем да имаме компютърна платформа, която е по-вътрешна, която смесва до някаква степен човека и машината и която се чувства като вътрешна добавка на собственото ни познание“, обяснява Арнав Капур, дипломиран студент от MIT.
AlterEgo може и да отговаря на потребителя чрез слушалки, които предават звука чрез вибрации през костите. Така те комуникират с кожата на лицето, но човек чува звука в ушите си. Целта да се използват такива слушалки е да може да се предава информация към потребителя без да му се пречи да води разговор или да чува какво става около него.
Изследователите са изпробвали новото устройство при различни задачи, включително игри на шах и прости математически сметки. Въпреки че заради изкуствения интелект в себе си AlterEgo има голям потенциал, засега устройството има ограничени възможности. Учените обясняват, че засега то постига 92% точност при разпознаването на едва 20 думи. Надеждите обаче са, че то ще стане по-добро с времето.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7