Притесненият Зукърбърг пред Сената: Грешката беше моя, съжалявам

Начална страница | Интересно | Притесненият Зукърбърг пред Сената: Грешката беше моя, съжалявам
image

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе подложен на щателен разпит при изслушването си пред Сената на САЩ. Причината е мащабният скандал, който гръмна преди няколко седмици и при който бе разкрито, че консултантската компания Cambridge Analytica е ползвала и манипулирала данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа. Смята се, че това може да е оказало влияние на резултатите на президентските избори в САЩ през 2016 г. и на референдума за излизане на Великобритания от ЕС.
Много сенатори присъстваха в залата, сред тях бе и републиканецът Тед Круз, бивш кандидат за президент. Много бяха и въпросите към Зукърбърг, който изглеждаше блед и доста притеснен.
Предприемачът започна с обяснения за позитивните страни на Facebook и за каузите, на които мрежата е помогнала, като спомена например движението срещу сексуалния тормоз #MeToo. В същото време обаче поднесе и извиненията си за допуснатите грешки в защитата на личните данни и политическата манипулация.
"Почти невъзможно е да създадеш компания в общежитието на университета и да я разшириш, без да правиш грешки. През първите 12 години мислехме, че е достатъчно просто да правим инструменти за комуникация. Сега, с повишената ни отговорност, осъзнаваме, че е важно да гарантираме, че тези инструменти се ползват за добро", заяви Зукърбърг.
"Грешката беше моя и съжалявам", допълни той по повод изтичането на данни към Cambridge Analytica.
Сенаторите задаваха въпроси от различно естество на Зукърбърг - от това как работят Facebook и притежаваните от него приложения на базисно ниво, през фалшивите новини до насилието над малцинството рохинга в Мианмар и защо в мрежата се позволява да се публикуват постове с призиви за убийството на мианмарски журналисти. 
Един от сенаторите - Роджър Уикър, например попита Зукърбърг вярно ли е, че компанията му проследява търсенето в интернет на потребителите, дори когато те са излезли от профилите си в социалната мрежа. Първоначално Зукърбърг се опита да избегне въпроса и каза, че "екипът му ще провери", но после беше принуден да признае, че наистина се проследяват т.нар "бисквитки".

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7