Скоро може да влизаме в онлайн профилите си чрез пръстови отпечатъци

Начална страница | Интересно | Скоро може да влизаме в онлайн профилите си чрез пръстови отпечатъци
image

Предложение на World Wide Web Consortium (W3C) – органът, който определя интернет стандартите като HTML, CSS и т.н., скоро може да доведе до елиминирането на паролите за влизане в онлайн профилите на потребителите. Те може да бъдат заменени от използването на биометричните данни, които стават все по-широко използваеми.

Почти всички нови смартфони, дори тези от средния клас, имат скенери за пръстови отпечатъци. Лаптопите и таблетите възприемат тези инструменти сравнително бавно засега, но иновациите в биометриката се развиват и един от примерите за това е навлизането на 3D лицевото разпознаване. Въпросът е кога тези опции ще намерят приложение там, където биха имали най-голямо значение – в интернет? Внедряването им там би позволило на потребителите да влизат в профилите си в сайтове като Facebook без да е необходимо да въвеждат пароли.

Използването на биометрични данни би решило някои базови проблеми. Секретните комбинации например лесно се забравят, което кара мнозина да измислят елементарни и слаби пароли като „1234“. По този начин личните им профили, респективно данни, стават уязвими на кибератаки.

Сканирането на пръстови отпечатъци или лица определено изглежда по-надежден вариант, пише SlashGear. Използването им обаче изисква две неща – едното е хардуерът, другото софтуерът. Първата част е по-лесна, изтъкват експеритите. Сканирането на пръстови отпечатъци е все по-масово и дори по-старите устройства могат да бъдат приспособени към използването на този инструмент чрез включването на USB четци. Стигне ли се до софтуера обаче и по-конкретно за частта с уеб базираното влизане в потребителските профили, настъпват някои усложнения.

Ето защо W3C е обединил усилия с Алианса FIDO (от Fast ID Online). Те предлагат стандарт за Уеб идентификатор, който да позволи на потребителите да използват пръстовия си отпечатък за влизане във всяка една онлайн услуга.

Засега идеята е все още само на теория и предстои да бъде тествана на практика. Предложението първо трябва да бъде обсъдено, одобрено и ратифицирано. Важно е и как стандартът ще бъде възприет от самите браузъри, които междувременно се борят помежду си за повече потребители.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7