Калифорния ще разреши автомобили без хора в тях през април

Начална страница | Интересно | Калифорния ще разреши автомобили без хора в тях през април
image

Гражданите на американския щат Калифорния скоро ще трябва да свикнат да виждат автомобили, зад чиито волани няма шофьори. Калифорнийският департамент за моторни превозни средства (DMV) получи одобрение на своя план да разреши в щата да се движат напълно автономни автомобили без човек, който за всеки случай да стои зад волана им, пише Quartz.
Това означава, че от 2 април Google, Ford, Nvidia и други компании могат да пускат самоуправляващи се коли в щата без да има хора в тя.
Калифорния ще дава два вида разрешения – за изпитателни цели и за търговска употреба. Разрешението за търговска употреба обаче е насочено основно към компании, предлагащи обществени услуги, като например таксиметрови и куриерски компании. Според правилата на американския щат дадена компания ще трябва да има служител, който от разстояние да наблюдава движението на всяка от колите по всяко едно време. Така употребата на автономни автомобили в широк мащаб става скъпо начинание.
Въпреки че Калифорния досега беше своеобразно убежище за компаниите, изпробващи автономни коли с човек зад волана, щатът е изправен пред голяма конкуренция от страна на съседна Аризона. Тя, въпреки че не позволява движение на самоуправляеми автомобили без човек в тях освен за университетите, има въведени по-малко мерки за прозрачност. Компании като Uber тестват своите коли в Аризона, след като се сблъскаха с регулаторни проблеми в Калифорния заради тестване на автономни коли без разрешение.
Докато други щати и държави избегнаха такава ситуация, като просто не регулираха компаниите, Калифорния е първото място, което обръща внимание на напредъка на технологията и създава законова рамка.

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7