Хокинг: Преди Големия взрив не е съществувало нищо

Начална страница | Интересно | Хокинг: Преди Големия взрив не е съществувало нищо
image

Вселената е пълна с много неизвестни, но поне произходът ѝ се смята за ясен - Големият взрив. Разбира се, това веднага провокира въпроса какво е имало преди Големия взрив. Според астрофизика Стивън Хокинг, не е имало нищо.
В интервю със своя колега Нийл де Грасе Тайсън, Хокинг обяснява своето разбиране за времето преди Големия взрив. Всъщност, според него, не е имало дори време.
"Не е имало нищо преди Големия взрив. Според Теорията за относителността на Айнщайн времето и пространството заедно образуват пространствено-времеви континиум или това е колектор, който не е плосък, а извит от материята и енергията в него", казва Хокинг.
"Аз описвам началото на Вселената като използвам Евклидов подход за квантовата гравитация. В този модел има замяна на обикновеното реално време с въображаемо, което се държи като четвърта посока на пространството. В този модел историята на Вселената и въображаемото време е 4-измерна извита плоскост, като повърхността на Земята, но с още две измерения", казва Хокинг.
Той допълва, че заедно с Джим Хартъл са предложили условието "без граница", тоест Вселената няма граница. Хокинг дава за пример Южния полюс на Земята като начална точка на Вселената. Под него няма нищо, както е било и преди Големия взрив, смята астрофизикът.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7