Идеи как да внесем коледния дух у дома с подръчни материали

Начална страница | Интересно | Идеи как да внесем коледния дух у дома с подръчни материали
image

Отново дойде онова прекрасно време от годината, когато светът се обгръща в бяла пелена и става някак по-чист, по-магически и приказен (особено, ако успееш да свикнеш с минусовите температури навън и съумееш макар поледиците да се прибереш жив вкъщи). Пак настъпиха дните, в които човешката душа грее от доброта, а усмивки красят лицата на хората (дори и хазяинът ти не идва повече от два пъти на ден да ти иска закъснелия наем и някак вълшебно е забравил за пушката, с която те принуждава да му се издължиш). Да, краят на декември прави дори свекървите и тъщите да приличат на сладки плюшени животинчета, достойни за обич и превръща пакостливите деца в примерни и порядъчни младежи за чудо и приказ. Дори и малкият Иванчо (българската комбинация между Денис Белята и вълкът от „Ну, Погоди!“) съзерцава светещото коледно дръвче с благоволение и трепет, чудейки се дали след като мине 25-ти ще може отново да спъва и скача върху Марийка по улицата, понеже до 31-ви е нещо като „безмитна зона“, позволена да пакостиш преди да е започнала новата календарна година.
Да… Коледа буди доброто в хората!
И като махнем майтапа настрана, това са най-чаканите празници, в които семейството, иначе разпръснало се наблизо и далеч, се е събрало под родната стряха. Коледа е желание, надежда, уют и любов. Тъжни са домовете в които празничния дух отсъства, затова ако все още не сте успели да намерите време да украсите, то запретвайте ръкави и започвайте. Време не остана!

В помощ се притичаме и ние – екипът на в. „България СЕГА“ с няколко идеи как да внесете магията на Коледа у дома, при това с подръчни материали.
Изработете сами коледни украси
Предстоящите почивни дни са идеални, за да прекарате време с децата, а защо и да не го запълните в изработване на играчки за елхата? Традицията повелява, че всяка година трябва да се купува ново украшение за дръвчето, но няма ли да е по-добре да го направите сами, така не само ще бъдете оригинални, но и ще създадете незабравими спомени с децата, които растат толкова бързо и неусетно.
Украшения от капачки:
 
Едни наистина ефектни и креативни, но изключително лесни за направа украшения са тези от капачки за бутилки. Просто няма начин да не притежавате такива, а дори и да се окаже, че нямате – отскачате до магазина и си купувате няколко напитки. Така хем че измайсторявате играчки за елхата, хем ще се освежите пиейки Фанта, например.
Необходими са ви още панделки, копчета, фулмастери и секундно лепило.
За снежен човек са ви необходими три капачки, които залепяте една до друга по дължината на панделката, после подвивате краят й и също го залепяте, така че да се получи „ухо“. Останалото е проста декорация: От други цветове панделки можете да направите шалчета, като зашиете и копче за разкош. С фулмастерите ще изкарате наяве дълбоко погребаният у душата си Пикасо, като нарисувате лицата на снежните човеци. Ако пък повече ви е допаднало еленчето, в допълнение са ви нужни малко гирлянди, за рога (можете да ги прикрепите върху тел), а ако не ви се рисува, винаги можете да купите от шивашки магазин очички и носле, които да залепите.
Коркови еленчета:
 

Кой не обича чаша червено вино през зимата? Ето сега разбираме, че е било просто задължително да си купим онези бутилки вино и да запазим корковите тапи (както дядо ни е обучил), защото иначе как щяхме да направим тези прекрасни еленчета? Мисля, че се досещате за принципа на изработката им: за цялото еленче секундното лепило пак идва на помощ, за да сглобим тялото му, а и в двата варианта закрепя очичките и нослетата (предварително купени от шивашкия магазин). Разбира се, можете да промените дизайна малко – например да изрисувате сами очите, а за рога да използвате сухи клонки от най-близкото дръвче.
Къде е ключът за мазето, защото трябва ми буркан?
 

Трупате празни буркани с надеждата някой ден да ги напълните с домашно приготвен компот или лютеница, но все не ви остава време? Спокойно! Сега можем да им намерим чудесно приложение. Същото важи и за онези стари ключове, който постоянно се каним да изхвърлим от шкафа, защото не пасват в никоя ключалка. Бързо можете да ги превърнете в красива декорация за коледното дръвче или за рафта. Сложете в буркана памук, добавете малка елхичка (ако нямате под ръка в магазините за сувенири е пълно по това време), пробийте две дупки на капачката на буркана и завържете там връв или панделка – готово! Вече сте затворили малък зимен пейзаж в стъкло. Старите ключове може да почистите и слагайки им панделка да превърнете в чудесни висулки.

Не изхвърляйте изгорелите крушки!
 


Кой да се сети, че вместо да хвърляме изгорелите крушки на боклука, можем да ги запазим и да ги обърнем в страхотни играчки? За първия вариант ще са ви нужни лепило и брокат в различни цветове – просто нанасяте лепилото върху стъклото и валяте в броката. Само за секунди ще имате блестящи украшения! И без това повечето от играчките за елхата днес са направени от пластмаса, вие ще възродите някогашните времена, когато треперехме да не изпуснем украшение, за да не се пръсне на парчета в краката ни.

Вкусна Коледа!


 
Защо украсата да не става за ядене? Днес всички толкова се стремят към органичното, че направо отвътре ти се иска да накиприш елхичката с ябълки, круши, резени портокали или грейпфрути… И защо не? Можеш да украсяваш и похапваш едновременно! Децата също биха се забавлявали, ако докато минават покрай коледното дръвче хрупат бисквитените висулки.
Ръкавички и елхички:
 

Хубавите плетени ръкавици от баба вече не ви стават? Не се притеснявайте, просто ги сложете на елхата, те ще се окажат прекрасно допълнение към всички играчки. Ако пък искате празник наситен с ухание, защо не изработите канелено борче? Трябват ви пръчки канела, шарени копчета, изкуствени (а може и естествени) борови клонки, връв и лепило. За останалото и сами се досещате вече.
Украса за масата:
 


Няма по-добра украса за масата от даровете на природата. А и кой не свързва коледния празник с мириса на портокал? Можете да обелите кората на плода в различни форми и да забучите сухата подправка карамфил по издълбаната част, така че да направите картинката още по-ефирна, а уханието дори по-приятно.
Ако случайно пазите клечки от сладолед (ако не – бързо пак до магазина), можете да сглобите малки декоративни шейни, които да оцветите в различни цветове. С панделки, върви, звънчета и елхови клонки можете спокойно да декорирате произведението на изкуството.

Не забравяйте, че всъщност най-добрия начин да поканите коледния дух в дома си, всъщност е като го изпълните с много любов! Всичко останало е просто „глазура“.
Весели празници, скъпи читатели!

Никол Сашова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
3.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7